Художнички от Турция откриха изложба

Вашата оценка

1 165Изложба от 60 картини маслена живопис и графика, нарисувани от жени от турската община Узункьопрю, бе открита в Арт галерия – Свиленград. Събитието се проведе в рамките на проект „Подкрепа за социални групи в неравностойно положение в трансграничния регион Свиленград-Узункьопрю”, финансиран по програмата за предприсъединителна помощ България-Турция. Финансиращият орган на програмата е Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Проектът се изпълнява в партньорство между Община Свиленград и Община Узункьопрю, Турция и е на стойност 354 142 евро.
1 155 (2)Изложбата е част от така наречените меки мерки по проекта и има за цел да даде възможност на местното население да се докосне до една малка част от турската култура и изкуство. Турските художнички са любителки и рисуването им е като хоби за свободното време. Общината в Узункьопрю им е предоставила ателие, където се събират, за да рисуват. Творбите си излагат в Общинската художествена галерия на Узункьопрю. На откриването на изложбата присъстваха кметът на Свиленград Георги Манолов и кметът на Узункьопрю Енис Ишбилен, жители на Свиленград, гости от турската община. Свиленградчанки от творческата група „Нишките, които ни свързват”, които поддържат приятелство с художничките от Узункьопрю, също присъстваха на събитието. Изложбата ще остане отворена за периода от 29.06.2015 до 03.07.2015г.
Основна дейност по проекта е изграждането на Дневен център за възрастни хора в Свиленград. Предстои официалното му откриване до края на този месец. За целта се извърши преустрояване на сградата на бившето кино „Форум”. Потребителите на дневния център ще могат да ползват различни медицински услуги, да осъществяват социални контакти чрез организиране на беседи, трудотерапия. Ще им бъде осигурен транспорт и топъл обяд. В центъра ще има организирани кътове за четене и гледане на телевизия, лятна градина. Предвижда се капацитетът на центъра да бъде до 20 ползватели. Предоставянето на социалната услуга не е част от дейностите по проекта, но общината ще кандидатства тя да стане делегирана дейност, финансирана от държавния бюджет.
Специфичните цели на проекта са да се подобри социалният статус на хора в пенсионна възраст от Свиленград и да им се предостави по-добър достъп до различни социални удобства и услуги; да се подпомогне развитието и подобряването на умения и икономическа конкурентоспособност на безработни или ниско образовани жени от Узункьопрю и да им се предостави достъп до професионална подготовка и образователни материали.

Коментари

  1. майка ти казва

    500 години сме се „докосвали“ до турската култура и изкуство. Не мисля,че ни е нужно отново да го правим…

  2. Ирина казва

    Затвори си вратата и прозорците и не излизай от къщи и нищо няма да те дразни!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.