Самодейци от Сладун и Студена венчаха младоженци на рекордна тракийска сватба

Вашата оценка

svatba rekord8Около 50 самодейци от свиленградските села Студена и Сладун, както и от тополовградското село Радовец, се включиха в ритуал по венчаването на младоженци с рекордна сватба за Гинес. Събитието се състоя на 4 и 5 юли в местността Пчелина край Разград. На най-многолюдната старинна сватба, правена в наши дни, дойдоха 3009 гости от цяла България, а и от чужбина. Сватбата на Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора постави още два рекорда на Гинес – за най-дълга сватбена софра – 952 м, и за най-голямо количество сватбено ястие – 2 тона курбан.
Сватбата се организира от Сдружение „Лудогорие 2012”, което всяка година провежда национален фолклорен събор, на който се венчава по една двойка. svatba rekord7

Както писахме преди време, бабите от нашия край спечелиха правото тази година ритуалът да е тракийски. В края на ноември миналата година групата към НЧ „Изгрев 1928”, село Сладун, пенсионерскиат клуб „Здравец” от село Студена и НЧ „Васил Левски 1934” от село Радовец кандидатстваха и впечатлиха журито в конкуренция с още пет ритуала от различни краища на страната. Също с конкурс бяха избрани и младоженците – Росен, който е банков служител и Стойка, която работи като юрисконсулт. Двамата са радетели за запазване на българския фолклор и традиции и пеят в групата в родния си град.
svatba rekord5Ритуалът, който изпълниха нашите самодейци по време на сватбата, е възстановен по спомени на възрастните жени в селата Сладун, Студена и Радовец и е поне на сто години. Той започна със замесването на медениците, които символизират сладостта на съвместния живот и продължи с изработването на пряпорец, който е символ на новия дом. След това самодейците от Радовец показаха ритуалното бръсненене на младоженеца. Групата от Сладун направи кумовото дърво, а самодейците от Студена показаха как се прибулва булката. Нашенци изиграха и едни от най-важните персонажи в сватбата – те поеха ролите на родителите на младоженците и на кумовете. Най-възрастната сред участниците в ритуала бе на 73 години, а най-малка бе двегодишната Йоана. В българския обичай се включи и англичанката Сандра Ботънс, която живее в Радовец.
На автентичната сватба всички гости бяха облечени с традиционни народни носии. Менюто, освен агнешки курбан, включваше 3 000 питки хляб, 600 килограма сирене и кашкавал и 2 тона руйно вино.

Сн.: Фейсбук

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.