Доайенът на адвокатите Петър Пелев: Ако не работя, все едно не живея

Вашата оценка

Най-възрастният практикуващ юрист в областта започна 90-тата си година, работи без прекъсване вече шест десетилетия

P1250618Всяка сутрин един възрастен мъж, леко прегърбен и облечен с костюм, бавно преминава по улицата и отива на работа. Мнозина са го виждали – това е адвокат Петър Пелев, който неуморно, ден след ден, отваря малката си кантора на бул. „България”. Той е доайенът на юристите в Хасковска област. Практикува вече 61 години и не смята да се отказва. Само преди месец адвокат Пелев навлезе в своето девето житейско десетилетие. На 22 юни той отбеляза 89-ия си рожден ден. За празника юристът, както всяка година, не пропусна да почерпи своите колеги от съда и прокуратурата, и адвокатите от съседните кантори.

Имах голямо желание да уча право и в края на войниклъка, реших да кандидатствам, разказва адвокатът. В решението му го подкрепил негов другар от казармата, с когото учели заедно след задълженията си. Приели го в Софийския университет в две специалности – право и руски език. Следването не било никак лесно заради безпаричието и трудните времена. Имало е моменти, в които не съм можел дори риза да си купя, добре, че беше майка ми да ми ушие, спомня си трудните години адвокатът. Родителите му, въпреки че са обикновени хора, му помагат, с каквото могат, а учението се отдава на младия студент. Така през 1953 година Петър Пелев се дипломира успешно и започва работа в Ямболския окръжен съд. Година по-късно се връща в Свиленград, където започва работа като юрисконсулт. В тази сфера на правото работи цели 20 години, петнадесет, от които, са като главен юрисконсулт в Хасковския окръжен съвет.

През 1974 година тогавашният председател на адвокатската колегия Видю Димитров го вика при себе си и му обръща внимание върху един сериозен проблем – липсата на адвокати за Свиленградска и Любимешка община. Наистина по това време местните адвокати бяха останали само двама и те бяха над 60-годишни. Затова и реших да се заема с адвокатската професия, пък и исках да се върна в родния си град, спомня си доайенът. И така, вече цели 41 години, той не е престанал да практикува. Казва, че работата го поддържа в добро умствено и физическо здраве. Ако не работя, все едно, че не живея, признава адвокат Пелев. Работата не ми тежи, напротив, удължава ми живота, казва с усмивка възрастният човек. Сега тя не е толкова интензивна, както педи години. Има дни обаче, в които цял предиобед е зает с клиенти, на които помага с оформянето на различни документи. Идната седмица пък ще бъде защитник по три дела в един и същи ден.

В практиката си през годините адвокатът е поемал най-различни казуси. Като по-млад – основно граждански, през последните години пък има и наказателни. През социализма много работа създавал Законът за собсвеността, защото тогава всеки имал право само на едно жилище и един вилен имот. Постоянно ставали масови прехвърляния, дарявания и отказ от наследство. Имал съм дори случай, в който двама съпрузи се е налагало да се разведат по документи и пак да живеят заедно, за да запазят имотите си, разкрива тънкости от онова време адвокатът.

Спомня си и един смешен случай по казус, свързан с търговския закон. Един човек решил да си купи магаре по време на социализма. Животното обаче показало сериозни „дефекти” и мъжът тръгнал да го продава. Затова обаче бил подведен под отговорност, че развива незаконна търговия, та се наложило адвокатът да го спасява. Преди година-две пък адвокат Пелев поел случая на турчин, обвинен в каналджийство през границата на собствения си племенник. Мъжът пътувал с кола, която не била негова собственост, но съдът постановил тя да бъде отнета в полза на държавата. След множество преписки и обжалване, той успява да докаже, че отнемането на колата не е било правилно.

Адвокат Пелев смята, че няма нужда от реформа в съдебната система – така дискутираният напоследък въпрос в страната. Според мен разковничето на проблема е в изпълнението на действащите закони, казва адвокатът. Тези, които имаме са достатъчно добри, но се иска добросъвестност, сърце, разум и честност в прилагането им. Аз, например, констатирам тенденциозност и в гражданските, и в наказателните дела. Това цялото говорене за корекции и реформи в съдебната ни система е по-скоро само общи приказки без покритие, смята адвокат Пелев.

Доайенът на адвокатите в Хасково е уважаван от колегите си, които го търсят за съвети и консултации. Те също му помагат, най-често с пътуването до областния град, когато има дело в Окръжния съд. В малката кантора на адвоката няма компютър. За сметка на това обаче Петър Пелев борави перфектно с пишещата машина, а бюрото му е отрупано с папки и закони. По стените пък висят снимки на неговите двама внуци, с които Петър Пелев се гордее много. По-големият – Александър, е наследил неговата професия и в момента е съдия в Пловдивския районен съд. По-малкият му внук от 12 години живее в Германия, където учи, работи и се издържа сам. Дъщерята – Бианка е учител по английски език в ОУ „Св. Иван Рилски” – Хасково, а зет му е директор на ОУ „Христо Смирненски” в областния град.

В навечерието на своя 89-и рожден ден адвокат Пелев получава много пожелания за здраве и дълголетие над 100-годишна възраст. За него, обаче, най-важното е, че все още е полезен на хората. Това е нещото, което истински ме удовлетворява, казва адвокатът. И е категоричен – в момента, в който усети, че силите и знанията са го напуснали, ще прекрати практиката си. А дотогава – ще отваря кантората си всеки работен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.