Контрабандните цигари  изчезнаха от Свиленград, почти

Вашата оценка

Митничарите не се колебаят да конфискуват трафикантски автомобили

Юлиан Мирков, началник на свиленградската митница, с идването си тук, каза, че знае как да удари по цигарената контрабанда

Юлиан Мирков, началник на свиленградската митница, с идването си тук, каза, че знае как да удари по цигарената контрабанда

Евтините контрабандни  цигари направо са изчезнали от Свиленград, който до преди дни се славеше като меката на тънките цени при цигарите.

Много е трудно да намериш евтини цигари, сподели страстен пушач, който се снабдява под масата на тънки цени.  Повечето дребни трафиканти казват, че не пътуват, а тия, които все още пътуват, слагат горница от 10,00 лв. на стек и така цената почти се изравнява с тази на цигарите от магазина, жалва се пушачът.

Наша проверка потвърди думите му. Почти не е възможно да си купиш цигари без бандерол от магазин, а всички по-известни трафиканти на дребно обясняват, че не пътуват, заради драконовските мерки, които се предприемат спрямо тях на  митнически пункт Капитан Андреево. На практика митничарите отделяли на нарочно  трасе трафикантите за  пълна митническа проверка , което рязко  сваляло вероятността  да не бъдат открити цигарите.

Ако минеш през митницата, няма гаранция, че няма да те спрат граничните или икономическа полиция. Мобилните митнически групи също са много активни в последно време.

Ситуацията  се потвърждава от последните данни изнесени от митница Свиленград.  За първите 5 месеца на годината са задържани малко на 96 000 кутии  безакцизни цигари, а само за юни те са близо 113 000 броя кутии. На месечна база това е 6 пъти повече.

Вижте какво става на „Капитан Андреево“ от началото на месеца. Само за първите пет дни на месец август на МП Капитан Андреево са задържани 20 286 кутии цигари като от тях 11 453 кутии са били открити при щателни митнически проверки по метода „анализ на риска” на различни места в превозните средства : леки коли, автобуси и товарни камиони и са съставени 24 акта по ЗМ. От 148  преминали пътници са иззети 8833 кутии цигари, закупени от Република Турция, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос.

При два случая в товарни автомобили с българска регистрация митническите служители са открили 1660 кутии контрабандни цигари. При първия случай товарен камион „МАН” с прикачно ремарке, влизащ в страната от Турция е отклонен за щателна митническа проверка. При нея се установява, че по шасито на ремаркето и в сандък за инструменти са укрити 1260 кутии цигари от 5 различни марки, всички без акцизен бандерол. При друг случай в шофьорската кабина на товарен камион в естествени кухини са открити 400 кутии цигари от марката „ММ” без акцизен бандерол.

Зачестили са случаите и на откриване на контрабандни цигари на различни места в естествени кухини на пътнически автобуси, пътуващи по редовни линии от Истанбул, Бурса и Одрин за градове от областите Хасково, Кърджали, Пловдив и Стара Загора.

От началото на месец юни до момента има 6 случая на задържане на леки автомобили по чл.229, ал.1 от Закона за митниците за обезпечаване на евентуални вземания по акт. Тази мярка се прилага във връзка с превенция и пресичане на незаконния внос на акцизни стоки, както и за повишаване на ефективността при събирането на наложените санкции- глоби на нарушителите за опит да бъдат пренесени през държавната граница стоки, за които се дължи акциз.

При едни от случаите е задържан лек автомобил марка „Мерцедес С 320”, с българска регистрация. Във фабричните кухини на автомобила митническите служители на МП Капитан Андреево са открили общо 530 кутии цигари без бандерол от различни марки с пазарна стойност 2 527 лева. На нарушителя, водач на автомобила, български гражданин е наложена глоба в размер на 5 054 лева, която е платена и автомобила е върнат на собственика.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.