Младежи от Свиленград участваха в летен йога лагер

Вашата оценка
Част от групата, участвала в лагера

Част от групата, участвала в лагера

От летен йога лагер се завърнаха деветима младежи от Свиленград. Те се обучаваха по проект на гражданско сдружение „Заедно за Свиленград”. Лагерът бе финансиран по Програма за развитие на младежките дейности на Община Свиленград, след като сдружението защити проект на стойност 2000 лева.

Лагерът се организира от Фондация „Изкуството да живееш”, която притежава лиценз за провеждането на младежки лагери и курсове, обясни Ивалина Недева, инструктор към фондацията. Участие в него взеха младежи на възраст от 14 до 18 години, които освен че изявяват интерес към йогата, имат и проявени дарби. Някои от участниците пеят, други свирят, трети рисуват или пишат. Целта на този тип лагери е да направи свитите в себе си и срамежливи деца по-отворени и динамични, а по-агресивните и буйни – по-чувствителни и осъзнати, така че да станат движещо звено в борбата срещу агресията и арогантността.

Участниците получиха сертификати за успешно обучение

Участниците получиха сертификати за успешно обучение

Летният лагер се проведе от 26 юли  до 1 август в Старозагорските минерални бани. Програмата използва новаторски подход, който съживява човешките ценности у участниците, като им позволява да се справят с емоциите си по положителен и градивен начин. Целта на обучението бе да се разгърне потенциала на младежите, да се развият техните лидерски умения, както и да придобият умения и знания за презареждане на тялото и духа, каза Христина Коларова от Сдружение „Заедно за Свиленград”. По време на лагера децата са изпълнявали различни дихателни практики, физически упражнения, лесни медитации и релаксации. В програмата са били включени още много различни игри, имащи за цел постигането на доверие, дебати по различни теми, презентации, караоке вечери и лагерен огън. Това бе много по-различно изживяване от всички лагери, на които съм ходила досега, сподели една от участничките Радост Дрънгова. Интересното бе, че по време на целия лагер всеки от нас имаше задължения, подобни на тези, които имаме в домакинството – относно чистенето, приготвянето на храна и т. н.. Всичко това имаше за цел да се почувстваме като семейство и да постигнем доверие по между си, допълни Радост. В края на лагера всеки от участниците е получил сертификат за обучението. Една от участничките е станала инструктор в подобен лагер, но за по-малки деца – от 1 до 7 клас, който се провежда в момента.

Проектът приключва през месец октомври. По него се предвижда още благотворителна инициатива и отбелязване на Световния ден на усмивката, който през тази година е на 2 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.