Напредва строежът на оградата по границата, 10 км от пътя – готови

Вашата оценка

ogradaБлизо 10 километра от пътя покрай временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница  вече е готов, съобщиха от Областната администрация в Хасково. Останалите 24 километра от общо 34-те на територията на област Хасково са трасирани и се предвижда да бъдат завършени до края на октомври. Изпълнител на дейностите по изграждането на пътя е Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ – София.

Първата копка на временното съоръжение от възпрепятстващ тип бе направена на 17 юли край Капитан Андреево в присъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и областния управител Добри Беливанов. Решението за изграждане на съоръжението бе взето от Министерски съвет заради установилата се трайна тенденция за увеличаване на миграционния натиск по българо-турската граница.

Самото възпрепятстващо съоръжение също се строи в момента, уточниха от пресслужбата на Областната управа. До средата на октомври се предвижда да са готови 10 километра от него. В същото време, докато те се строят, от ЕТ „Металик-Иван Михайлов“ – Пловдив подготвят елементите за останалата част.

За област Хасково защитното заграждение започва от гранична пирамида 320 – на 500 м от ГКПП „Капитан Андреево“ и завършва до гранична пирамида 280 – на около 2 километра от село Маточина, на брега на река Тунджа. Дължината му е 33,6 км.

Стойността на част „Пътна“ от начинанието е 3 824 000 лв. без ДДС, а част „Конструктивна“ – 20 226 577 лв. без ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.