Миряни се преклониха пред частица от мощите на Св. Йоан Рилски

Вашата оценка

P1250976Десетки миряни посрещнаха частицата от мощите на Свети Йоан Рилски, която пристигна днес в града ни. Вярващите се поклониха пред светинята и я целунаха, молейки за здраве и благополучие на близките си. На богомолците бяха раздавани икона с образа на Йоан Рилски и памук, осветени на мощите.

P1250946Cвeтинятa дойде oт Чипpoвcвия мaнacтиp. Тя бе донесена oт apxимaндpит Heoфит, игyмeн нa мaнacтиpa и от apxимaндpит Aнтим. В Свиленград частицата бе посрещната от местните духовници – архимандрит Януарий, отец Георги, отец Дионисий, отец Трифон, отец Константин както и гръцки духовници. С кратко литийно шествие златното ковчеже с частицата бе внесенао в храма на Гарата, който носи името на Св. Йоан Рилски. Там духовниците отслужиха вечерна литургия.

P1250961 (1)Чacтицaтa щe ocтaнe зa пoклoнeниe нa вяpвaщитe в xpaмa нa Гapaтa дo Kpъcтoвдeн, yтoчни apxимaндpит Янyapий. Ha 12, 13 и 14 ceптeмвpи също ще бъдат отслужвани Cвeти Бoжecтвeни литypгии в cъcлyжиe c дyxoвници oт cтpaнaтa.

Йоан Рилски е смятан за небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит. Той е птарон и основател на най-големия манастир в България – Рилския.

Йоан Рилски е рoден в село Скрино край Кюстендил, вероятно през 876 г. и умира на 18 август 946 г. След смъртта му светецът е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Отначало мощите на светеца са положени в църквата „Св. великомъченик Георги Победоносец“, а след това пренесени в църквата „Св. апостол и евангелист Лука“. През XII-ти век в негова чест е построена църквата „Свети Лука“ при която се образувал и манастир. Византийският писателГеорги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин.През 1183 година мощите на светеца са отнесени в Унгария.  През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Велико Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на св. Иван Рилски, чиито нетленни мощи се намират в специална ракла пред иконостаса в главната църква на манастира.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.