Свиленград отбеляза 70-годишнината на Ивайло Балабанов

Вашата оценка

P1260324С постановката „Похвално слово за българката” в Свиленград официално бе отбелязан 70-годишният юбилей на поета Ивайло Балабанов. Спектакълът по негови стихове бе представен на сцената на НЧ „Просвета 1870” за пръв път в града ни. Премиерата на представлението бе преди месец в Ивайловград. Режисьори на „Похвално слово за българката” са актьорите Стефан Цирков и Иванка Шекерова. Освен талантливите актьори от хасковския драматичен театър „Иван Димов” в поетичния спектакъл участваха и младите таланти Паолина Петрова, Зорница Манева, Ламберети Колев и Петя Манева. Вълнуващата хореография, благодарение на която актьорите се превъплътиха в ролите си, е на Ралица Петрова.

P1260295Стиховете, по които е направена постановката са „Сила“, „Убийците на Левски“, „Апел“, „Небесен мавзолей“, „Обществено мнение“, „Окова за щурец“, „Похвално слово за българката“ и „Принос към европейската история“.

По повод юбилея големият български поет бе отличен с почетен знак „Златен пегас” от Съюза на българските писатели. Той получи и подарък от общината – преносим компютър, за да може да бъде винаги във връзка със своите почитатели и да продължава да твори.

Четете Ивайло като Библия, каза зам.-кметът Мария Костадинова в поздравителното си слово си по повод празника. Той е богатство, ние сме богати, че го имаме, допълни тя и му пожела здраве и дълголетие.

P1260348В чест на поета в края на вечерта на сцената бе изведена торта във формата на книга. На тържеството присъстваха съпругата му Ваня, синът му Димитър със своето семейство и сестра му. Поздрави към Ивайло Балабанов поднесоха десетките любители на неговото творчество и приятели, дошли да уважат празника му.

 

 

P1260384P1260376

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.