Гранични полицаи, адвокати и съпруги срещу апелативен съдия

Вашата оценка

Цяла смяна гранични полицаи в подкрепа на свой колега

searchЧетирима адвокати, 3 съпруги и над 30 гранични полицаи пишат сигнал до Висшия съдебен съвет, скандализирани от изявление на апелативен съдия Евдокия Кемалова. Пред тях тя обявява, че преди време, преминавайки с колегите си от Апелативен съд Пловдив през ГКПП „Капитан Андреево” са събрали по 50,00 лв. за длъжностното лице, което изпълнява граничния контрол. Апелативната съдийка прави скандалното изявление по време на гледане на мярка за неотклонение на свиленградчаните Динко Щирянов, собственик на спедиторска фирма, служителя му Михаил Млекаров и граничен полицай Янчо Георгиев, привлечени като обвиняеми в досъдебно производство за контрабандния канал на цигари, разбит в края на март.

В залата на пловдивската съдебна палата присъстват над 30 гранични полицаи дошли да подкрепят колегата си Георгиев за когото са убедени, че няма нищо общо със случая.

Пред тях и другите присъстващи без да посочи мотиви за решението на съдебния състав апелативен съдия Кемалова оставя мярката „задържане под стража”  без промяна, след което съобщава пред препълнената зала, че с колегите си от апелативния съд преди време са се изръсили  с по 50,00 лева на ГКПП „Капитан Андреево”…

Прозвуча като мотив за решението на съда, възмущават се присъстващи в залата.  За 50.00 лева да държиш някого в ареста!? Това не е съд, пускаме сигнал до Висшия съдебен съвет. Искаме дисциплинарно производство срещу съдия Кемалова, която безпардонно погази Етичния кодекс на съдебните магистрати в България. Тя признава публично, че е извършила престъпление по чл. 304 и 304/а/* от Наказателния кодекс, като дава данни за съпричастност в престъплението на колегите си от апелативен съд – Пловдив.

Изявлението и бе направено в присъствието на апелативен прокурор от Апелативна прокуратура – Пловдив, който трябва да се самосезира и прокуратурата да образува служебно наказателно производство. Ако апелативният прокурор не се самосезира до дни, пускаме  сигнал до главния прокурор, категорични са  присъствали на срамната сцена.

 

* Чл. 304.  (1) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

Чл. 304а. Който предложи, обещае или даде подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, включително съдия, съдебен заседател, прокурор или следовател, или на полицейски орган, или на разследващ полицай, се наказва с лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.