Потомък на Яне Сандански проведе среща с предизборния щаб на местната коалиция „Заедно за Свиленград”

Вашата оценка

P1030104На 10 октомври предизборният щаб на МК ”Заедно за Свиленград” беше посетен от о.з. генерал Панчо Шушков, потомък на Яне Сандански, виден деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация  (ВМОРО). Запознавайки присъстващите с живота и делото на българския революционер, ген. Шушков заяви, че първите идейни учители на Сандански са били В. Левски и Хр. Ботев. През април 1901 г. Той влиза с чета в Македония и се включва в борбата срещу турското робство. Обявява се против прибързано взетото решение за общо въстание, но участва в избухналото Илинденско-Преображенско въстание – 1903 г. След смъртта на Гоце Делчев се утвърждава като водач на левицата на ВМОРО.

Благодарение на родителите си, ген. Шушков изградил у себе си патриотични критерии и дълги години служил в нашата армия. Той разбира, че след влизането ни в НАТО и приемането на страната ни в ЕС, Българската армия е изправена пред нови задачи и отговорности. Освен пазител на националната сигурност, тя става и защитник на световен цивилизационен избор. Поради това той смята, че курсантите във военните училища трябва да получат патриотично възпитание – любов към Родината и чувство за „честта на пагона”. Последното е много важно, защото през последните 15 години армията ни се командва от некомпетентни хора. България въпреки икономическите затруднения, не трябва да съкращава военния бюджет, защото без съвременно въоръжение и обучение, българската армия не може да бъде достоен защитник на националните ни интереси. Знаем също така, че на народ, който не храни собствената си армия, му се налага да храни чужда!

В края на срещата ген. Шушков пожела на МК „Заедно за Свиленград” успех в изборите, а на общинските съветници заръча да работят за по-голяма самостоятелност на общините и да продължат да защитават реализирането на проекти от местно значение.