Видеонаблюдение в центъра на Свиленград веднага след изборите

Вашата оценка

IMG_2359Свиленград отговаря на всички критерии и може да кандидатства за финансиране по специална програма на европейската комисия  за вътрешни работи, правосъдие и граждански свободи, каза  заместник – председателят на комисията Илияна Йотова.

Лидерът на социалистите в Свиленград Христо Щерев постави въпроса за необходимостта да бъде изградена система за видеонаблюдение в централната градска част и село Пъстрогор. Той мотивира идеята с многобройните  непознати бежанци и пришълци от северна България, които нагнетяват  напрежение сред местните, особено през нощта. Още повече, че общината има разработен такъв проект.

Вие сте погранична община и средствата по специалната програма за вътрешна сигурност са предназначени точно за такива случаи. Парите са преведени на българското правителство, но не са кой знае колко много, затова трябва веднага след изборите общината да кандидатства пред министерския съвет, каза още Илияна Йотова.

Възможността за финансиране на видеонаблюдение в общината стана ясна по време на среща на евродепутатката с кандидати за кметове на БСП от област Хасково, която се проведе в Свиленград. На срещата бе поставен въпросът за належащия ремонт на пътя Свиленград – Димитровче – Райкова могила – Сладун – Маточина. Трасето има пряко отношение към мобилността на гранична полиция и охраната на държавната граница, но няма изгледи скоро да бъде реновирано.

Основна тема на дискусията бе бежанският проблем, който засяга пряко региона, и по-конкретно перспективите пред местната власт.