С дарение на свети мощи църквата на Гарата посреща храмовия си празник

Вашата оценка

Храмът се нуждае от нова отоплителна система

P1250961 (1)На 19 октомври църквата „Свети Йоан Рилски” в квартал „Капитан Петко войвода /Гарата/ отбелязва своя храмов празник. По този повод в храма ще пристигне частица от мощите на Свети Александър Свирски, съобщи архимандрит Януарий, който е предстоятел на църквата. Той обясни, че мощите на светеца ще бъдат дарени и ще останат тук за постоянно. Светинята ще бъде донесена от архимандрит Исаак, който е духовен надзорник на Видинска епархия. В навечерието на празника – от 17.00 часа в неделя, ще бъде отслужена празнична вечерня с последование на петохлебие. На самия празничен ден ще има Света Божествена литургия. След това ще бъде раздадена празнична трапеза на вярващите.

Александър Свирски е светец, който е особено почитан в Русия. Той е живял през 15 век и е основал обител на брега на река Свир. Счита се, че мощите му са нетленни и чудотворни.

Това са вторите мощи на светец, които идват в гаралийската църква само за месец. На Кръстовден там беше изнесена за поклонение частица от мощите на Свети Йоан Рилски. Ковчежето със светинята бе донесено от игумена на Чипровския манастир и остана в града ни три дни. С мощите бе направено освещаване на място в двора на църквата, където да бъде построен манастир. Във времето на безверие, в което живеем, е хубаво свиленградчани да имат място, в което да почувстват духовността. Ще ми се Свиленград да се превърне в духовен център, сподели архимандрит Януарий.

За по-малко от една година в църквата в кв. „Капитан Петко войвода” бяха направени редица ремонти, инициирани от Януарий. Той дойде като свещеник в храма през декември миналата година. Оттогава насам бе сменена дограмата, бяха измазани и боядисани стените. Тази пролет бе монтиран нов иконостас, а през лятото олтарът в църквата бе изографисан от професионален зограф. Предстои изографисване и на стените.

Заради новите стенописи и направените ремонти, тази зима църквата няма да се отоплява с печка на твърдо гориво, както е било досега. Затова сега храмът се нуждае от нова отоплителна система, може би климатик или пелетна камина, съобщи архимандрит Януарий. За съжаление църквата не разполага с подобни средства за закупуването им, но свещеникът се надява да се намерят добри християни, които да помогнат за решаването на този проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.