Местният парламент – с много нови лица и добре познати стари

Вашата оценка

ObAШарен местен парламент с много нови лица в него определи изборът на свиленградчани на 25 октомври. Шест политически партии и коалиции, както и един независим кандидат, запълват 21-те мандата в Общинския съвет в Свиленград.

Най-много представители вкара ГЕРБ, получавайки 30,87 % от гласовете. През следващите четири години партията ще има осем общински съветници – с един повече, отколкото в предишния мандат. Трима от тях са нови лица, които за първи път влизат в местния парламент – Анелия Георгиева, Мартин Айвазов и Даниела Георгиева. Четвъртият нов в групата на ГЕРБ, но иначе добре познат на политическата сцена в града, е д-р Христо Минков. Останалите избраници бяха общински съветници и в миналия мандат. Това са адвокат Георги Еленков, Иван Андреев, Атанаска Михайлова и д-р Георги Карамфилов.

Почти изцяло нова е групата общински съветници от БСП. „Червените” получиха 22,25 % от вота и вкараха петима свои представители, също с един повече отпреди. За първи път общински съветници ще бъдат Иван Апостолов, Евелина Стефанова и Василка Вангелова. От БСП влизат и двама дългогодишни съветници – Христо Щерев и Никола Динков, като вторият има четиригодишно прекъсване в „стажа” си като местен депутат.

Живко Желев

Живко Желев

Изненадващо или не, в този общински съвет влезе и един независим съветник – Живко Желев. Той получи доверието на 8,84 % гласоподаватели, което го нарежда веднага след ГЕРБ и БСП в таблицата с резултатите. Желев също е общински съветник за първи път.

С двама представители е местната коалиция „Заедно за Свиленград”, които бележат отстъпление в позициите си с един мандат. Те получиха доверието на 7, 76 % от гласоподавателите. Техни представители в местния парламент са досегашният общински съветник Живко Проданов и новото лице Цветелина Атанасова.

Земеделците от ЗС „Александър Стамболийски” запазват квотата си от двама общински съветници с резултат 7,72 %. Техните имена са Николина Пехливанова, съветник и в миналия Общински съвет и Христина Бойчева, която за пръв път е народен избраник.

Също с двама представители в местния парламент влиза Реформаторския блок с резултат 7,43 %. Техните общински съветници са досегашният местен депутат Николай Колев и новият – д-р Диана Василева.

С един мандат е Националния фронт за спасение на България, който получи 5,26 % от вота. Общински съветник за първи път става лидерът на партията в Свиленград Панайот Панайотов.

Прави впечатление, че на тези местни избори за много от избраниците се е гласувало преференциално. С лично предпочитание за кандидатите са избрани Анелия Георгиева, Мартин Айвазов, Иван Апостолов, Цветелина Атанасова и Христина Бойчева.

Избирателната активност беше сравнително висока – почти 60 %, а общинската избирателна квота – 475 гласа.

Извън местния парламент останаха кандидатите на Атака, ДПС, АБВ, „Нова алтернатива” и „Обединени земеделци”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.