На ГКПП „Капитан Андреево“ вадят 127 от хладилен камион

Вашата оценка

Бежанците „шарят“ по 10 000 и 18 000 лева, за да ги вкарат в България

3c79bb418935bf333463b775ad62a629Районна прокуратура-Свиленград образува бързо производство срещу шофьор на товарен автомобил, превел през границата на страната от Република Турция в Република България общо 127 нелегални мигранти от Сирия и двама турци, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

На 31 октомври 2015 г. около 5,30 часа при влизане от Турция в България на ГКПП-Капитан Андреево е пристигнал товарен хладилен автомобил с турска регистрация, управляван от 53-годишния турски гражданин Д.К. Служители на митница-Свиленград отворили за проверка  хладилното ремарке, при което установили, че зад поставени палети с бутилки с минерална вода били укрити голяма група лица. След като лицата били свалени от товарното помещение, е установено, че са общо 129 чужди граждани – 127 от Сирия, 54 от които деца на възраст от 1 до 14 г.,  и двама от Турция.  Сирийските граждани заявили, че идват в България да търсят закрила от военните в действия в родината си.  Срещу двамата турски граждани, укрити в камиона, са образувани отделни бързи производства, за престъпление по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс  – за влизане в страната без разрешение на надлежните органи на властта, а срещу водача на товарния автомобил  Д.К. е предявено обвинение по чл. 280 ал. 2 т. 1,3,4 във връзка с ал. 1 от НК – за нелегално превеждане през границата на страната на група от чужди граждани, някои от които са ненавършили 16-годишна възраст, и за престъплението е използвано моторно-превозно средство.  Турският граждани Д.К. е задържан за 72 часа и до сряда предстои внасяне в Районен съд-Свиленград на искане, от наблюдаващия прокурор, за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“. Товарният автомобил и хладилното ремарке са иззети по досъдебното производство.

На 1 ноември 2015 г. около 8 часа на жп гара Капитан Андреево в товарен вагон на влакова композиция, влизаща от Република Турция в Република България, са били открити 25 лица – граждани на Ирак и Сирия. От тях седем мъже и шест жени и 12 деца под 14-годишна възраст. Те са заявили, че търсят закрила от военните действия в техните държави и с тази цел идват в България.

Същия ден на жп гара Свиленград в товарен влак, влизащ от Турция, са открити във вагон други осем лица, граждани на Ирак. От тях четирима са мъже, една жена и три деца. Според обясненията им двете групи били качени във влаковете от двама турски каналджии в ранните часове на 1 ноември 2015 г. от жп гарата в Одрин. Мигрантите твърдят, че семействата с едно дете платили на турските каналджии за превеждането им по 5 000 евро, а семействата с повече от едно дете по 9 000 евро.

Всички чужди граждани са подали молби за предоставяне на закрила в България и ще бъдат настанени в миграционните центрове за бежанци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.