Местни учители-творци откриха изложба за Деня на народните будители

Вашата оценка
Отляво-надясно: Радко Бъчваров, Ивалина Недева /уредник в галерията/ и Таня Арнаудова

Отляво-надясно: Радко Бъчваров, Ивалина Недева /уредник в галерията/ и Таня Арнаудова

Изложба на двама местни учители-творци бе открита в арт галерията по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Изложбата е озаглавена „Оставаме тук” като знак на авторите й – Радко Бъчваров и Таня Арнаудова, да заявят желанието си за родолюбие и надежда.

Художничката Таня Арнаудова по професия е учител. От 2011 година работи като възпитател в ОУ „Христо Ботев”. За нея рисуването е по-скоро хоби. Занимава се с изкуство от 11 клас, когато прави първите си опити за картини върху фазер. След това започнах да рисувам и върху платна, споделя Таня. След завършване на гимназия преминава курс по рисуване при художничката Ивалина Недева. В изложбата са показани няколко нейни картини живопис – основно пейзажи, рисувани с маслени бои. Това е втората изложба на Таня. През миналата година младата художничка откри първата си самостоятелна експозиция в читалището в село Левка.

Статуетката "Да подадем ръка на доброто"

Статуетката „Да подадем ръка на доброто“

Радко Бъчваров е дърворезбар. Работи като учител от 25 години. В момента преподава в Първо ОУ „Иван Вазов”. Занимава се с рисуване от невръстните си години, а любовта към изкуството открива благодарение на своя първи учител. Занаятчийството също е в кръвта му и води корените си от дядо му, който е бил майстор-бъчвар, разказа творецът. Той усвоява занаята дърворезба и дърводелство и въпреки че няма специално образование, се налага като един от най-добрите дърворезбари в региона. В изложбата са представени дърворезби на забележителности като стария мост и крепостта край Маточина, различни дървени пластики, надписи, дори автопортрет, озаглавен „Моите кафяви очи”. В експозицията е включена и първата скулптура, изработена от майстора. Тя е за инициативата на Дамски лайънс клуб „Подай ръка на доброто” и ще се връчва ежегодно.

Сред творбите на Радко Бъчваров, които са познати на всички свиленградчани, са още амвонът в църквата „Света Троица” и дървената беседка в парка, която майсторът изработи през лятото.

P1270443

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.