Близо 200 полицаи протестираха в Свиленград

Вашата оценка

P1270473Близо 200 служители на Гранична полиция, Миграция и служители от районното полицейско управление се събраха днес по обяд на протест пред сградата на ГПУ в Свиленград. Част от цивилните служители дойдоха в почивния си ден, други – в обедната почивка, и заявиха, че протестът им не е организиран, а спонтанен и мирен. Повечето от тях просто изпиха по кафе и изпушиха цигара пред сградата на управлението и на паркинга пред близкия жилищен блок, без да блокират движението. На някои от личните си автомобили те сложиха табели „Протест”, развяха се и българските трикольори.

P1270477По обяд все още нямаше яснота накъде ще избие недоволството на униформените след срещата при премиера Борисов в София сутринта. Имаше обаче настроения да се блокират възлови места в Свиленград, а дори и АМ „Марица”. Служителите в Свиленград бяха категорични, че протестите им ще продължат докато се налага. Според униформените е наложително да се постигне разумен баланс. Това означава баланс, който да удовлетволява както работещите в момента в системата, така и тези, които ще дойдат след нас, обясни Георги Анастасов, служител в Миграция и синдикален лидер.

Малко след 13.00 часа протестиращите проведоха разговор с ръководството на Гранична полиция. Около петнайсетина минути по-късно събралото се множество потегли с личните си автомобили в посока към ГКПП „Капитан Андреево“ по магистралата. До затапването й не се стигна. Заради ниската скорост обаче, с която протестиращите караха, по платното се образуваха километрични опашки от превозни средства.

P1270465Граничните полицаи обявиха, че искат да защитят не само своите интереси, но и тези на идващите след тях в системата. Те не са доволни от постигнатите до момента половинчати решения. Не е изключено, ако не се постигне споразумение, границите към Гърция и Турция да бъдат затворени, се чу още на днешния протест.

Междувременно днес в своя декларация полицейските синдикати обявиха, че организират протест на 8 ноември на площад „Народно събрание“ от 13.00 часа с настояване за незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г. в частта му, засягащ социални права на служителите в Сектор „Сигурност“.

P1270459

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.