Интеракт клуб – Свиленград осъществи инициативата „Живот над 100”

Вашата оценка

DSCN1097-1Инициативата „Живот над 100” организираха и осъществиха членовете на Интеракт клуб – Свиленград. С нея младежите решиха да зарадват най-възрастните жители на града, като ги посетят в дома им и разговарят с тях. На 26 октомври те бяха на гости на столетниците Христо Кожухаров и Неделчо Бойков. Двамата възрастни мъже бяха трогнати и с радост ни разказаха за живота си, сподели президентът на клуба Цветелина Атанасова.

Дядо Христо е на 100 години. На младини е работил в Българска Народна банка, а през 1975 г. е удостоен със званието “Отличник на БНБ”. Занимавал се е и с пчеларство, което му е било като хоби. Имал е голямо лозе с най-хубавите сортове грозде. Гордее се с факта, че многократно е бил кръводарител и е спасил няколко живота. Награден е с много отличия, най-значимото, от които, е “Кръст за храброст”, получен за участие във Втората световна война.

Дядо Неделчо

Дядо Неделчо

Дядо Неделчо е най-възрастният жител в нашата община – той е на 103 години. Цял живот се е занимавал със земеделие в родната си Тракия и в Свиленград. Развълнуван от спомените от изминалите години, по време на срещата той с гордост разказа за двете си участия на фронта по във Втората световна война. На въпроса за тайната на дълголетието си Неделчо с усмивка признава: „Закусвам най-вече айрян, а доскоро вървях по 1,5 км всеки ден“. Най-ценното, което  столетникът показа на младежите от Интеракт клуба, бе неповторимият оптимизъм и доброта, съхранени при него  през годините на сто процента, сподели василия Костова, член на клуба. Впечатлиха ни думите и на дядо Христо: “ Няма младини, няма старини, аз винаги съм бил готов да давам всичко, което мога на моите близки и познати, за да бъдат по-добре и по-добре.“

За нас бе чест и удоволствие да се запознаем с тях и да научим за това как е протекъл животът им, бяха единодушни младежите в края на двете интересни срещи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.