Свиленградчани купуват коледни подаръци в Операция „Плюшено Мече“

Вашата оценка

DesiДесетки свиленградчани решиха да се включат в благотворителната инициатива Операция „Плюшено мече”. Това е доброволческо начинание, което си поставя за цел вече осма поредна година да усмихне деца от домове и институции като им осигури най-желания коледен подарък. Механизмът на кампанията е прост – един дарител си избира конкретно дете от списък, публикуван във Фейсбук, на което да закупи точно желания от него подарък, посочен в списъка. Заинтригувана от тази идея, свиленградчанката Десислава Димитрова също решава да си избере дете, на което да подари усмивка за Коледа. Така тя се свързва с регионалния координатор в Хасково и го пита дали има изготвени списъци за Свиленград. От там й отговарят, че за съжаление няма. Няколко часа по-късно й се обаждат с молба именно тя да поеме организацията за нашия град. И така, само за ден-два, са изготвени три списъка с деца и желаните от тях подаръци. Два от тях са вече изпълнени – този за центъра за настаняване от семеен тип и за дневния център за деца с увреждания, каза Десислава. В първия списък са включени осем деца, а във втория – двадесет и четири. И двата списъка бяха изпълнени буквално за няколко часа, доволна е Деси от отзивчивостта на нашите съграждани. За децата щедри свиленградчани купиха велосипед, преса за коса, оригинален парфюм, кожено яке, маркови маратонки, комплект гримове и много други неща, както и необходими консумативи, каза координаторката. Това са все неща, които децата са посочили, че искат, обясни Десислава. Единият от списъците пък бе изцяло поет от фирма, която ще осигури всичко посочено в него, допълни Деси.

12279198_774584779336601_4269436286039635979_nТретият списък за Свиленград е за Помощното училище интернат „Стефан Василев”, в което учат 120 деца. Този списък ще бъде публикуван на няколко части, заради големия брой деца, уточни координаторката на инициативата. Повечето от децата дори не могат да кажат какво е желанието им за Коледа… Те имат нужда от обувки, якета за зимата и бельо, затова и списъкът е изготвен с тези нужди. Първите десет от децата вече са публикувани на страницата. Всеки, който желае и има възможност, може да се включи в кампанията, като помогне за изпълнението на третия списък, каза Деси. Списъците се публикуват на страницата „Хасково Регион Списъци” във Фейсбук. Доброволците могат да изберат едно или повече деца, чиито мечти да сбъднат. Заявката за това става като се публикува коментар с номера и името на детето под списъка. След това дарителят трябва да закупи подаръка, като задължителното условие е той да е нов, да го опакова и надпише с името и възрастта на детето, както и с адреса на дома.  Подаръкът се изпраща или оставя лично в пункта, посочен в списъка, най-късно до 11 декември. Ако желае, дарителят може да присъства и лично при връчването на подаръците. Пунктът за приемане в Свиленград е: ул. „Максим Горки“ 2А, Помощно училище интернат „Стефан Василев“. Телефонът на координатора Десислава Димитрова е 0895600138.

Операция „Плююшено мече“ стартира преди осем години с един дом за деца в неравностойно положение в град Бургас по инициатива на Мишел Стойкова. През 2014 г. по този начин се даряват усмивки на над 600 българчета в 33 дома, а тази година амбициите на екипа са да обхванат всички домове на територията на страната. Само до сега записаните деца в инициативата са над 4300 от цялата страна, а списъците постоянно се увеличават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.