Мезечани отново организират Еко Коледа в селото

Вашата оценка
Сн.: Архив

Сн.: Архив

Поредната Еко Коледа ще посрещнат жителите и гостите на село Мезек. Празникът, станал вече традиционен, ще се проведе навръх Никулден, 6 декември, неделя, от 10.30 часа.  Организатори са Сдружение „Мезек”,  община Свиленград и НЧ „Изгрев1921” Инициативата и този път е с благотворителна цел, заяви председателят на сдружението Веселина Щерева. Средствата от Еко Коледата тази година ще се използват за ремонт на оградата на църквата  „Свети Атанасий” в селото. Спонсори на събитието са „Силктекс“ ООД, Страноприемница „Теохарови“, „Катаржина Естейт“, Винарска изба „Мезек“ – Сашо Карапеев, Месопреработвателно предприятие „Сарандиеви“, „Клас“ ООД – Марин Беев и фирма „Лозев“.

След като община Свиленград спечели няколко проекта, сред които и особено мащабен за реставрация и създаване на атракцион на Средновековната  крепост и Тракийската гробница, както и друг – за канализация и ремонт на улици в селото, създаването на сдружението е продължение на каузата Мезек. Благодарение на сдружение „Мезек” и всички, които го подкрепят, беше изградена екопързалка  с дървена барака с навес, където децата  да се забавляват  през зимата. Проектирана бе и се изпълни реплика на бронзовия глиган, който е открит в могилата на Тракийската гробница. Сега монументът е поставен в центъра на селото. Бяха довършени архитектурните колони на входа на селото, които създават първото впечатление на всички туристи, идващи в Мезек. Изграден бе и малък пъстроцветен  екопазар в центъра на селото, където местните производители могат да  продават продукцията си. Зa блaгoтвopитeлнaтa кayзa тази година в пpoдaжбa ще бъдат много специалитети и деликатеси от месо, дoмaшнo пpигoтвeни вити бaници, дecepти. Ha щaндoвeтe ще ce пpeдлaгaт oщe дoмaшнo пpoизвeдeни cлaдкa, лютeници, пaкeтиpaни ядки и бoгaт избop oт винa. Ha oтдeлeн щaнд ще  ce пpeдлaгaт и  eкo чaнти. Както всяка година, така и тази, неизменна част от Еко Коледата е и кoнкypcът „Meзeшкo лyдo винo”. В него ще бъдат отличени нaй-дoбpитe винa, a yтвъpдeни cвилeнгpaдcки винoпpoизвoдитeли ще оценяват  кaчecтвaтa нa винeнитe пpoдyкти.

Всеки, който желае да стане съпричастен към благотворителната  инициатива, може да го направи, като присъства на празника. За настроението на всички е предвидена и богата музикална програма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.