Еко Коледата в Мезек събра пари за ремонт на оградата на църквата в селото

Вашата оценка

P12801651540 лева бяха събрани по време на благотворителната Еко Коледа в Мезек. Сумата бе набрана чрез благотворителен базар Тя ще бъде използвана за ремонт на оградата на църквата  „Свети Атанасий” в селото. Празникът бе организиран от Сдружение „Мезек”,  община Свиленград и НЧ „Изгрев1921” при село Мезек.

В празничния Никулден се включиха десетки мезечани, жители на околните села и свиленградчани. В благотворителна продажба на базара бяха пуснати домашно приготвени баници, десерти, месни и млечни деликатеси, а за ценителите на гроздовия еликсир се предлагаха отбрани вина. Решилите да се включат в благотворителната идея имаха възможност да си закупят ръчно изработени ароматни свещи, уникални сувенири, играчки, еко торбички. Като на истински празник през цялото време цвърчаха скари, а голям огън в центъра на мегдана създаваше топлина в мразовития ден.

В рамките на събитието се проведе и традиционният конкурс „Мезешко лудо вино“. Първо място в него зае Добри Милев от селото. На второ място се класира Тодор Манолов от Сива река.

P1280177За да отпразнува имения си ден, на празника в Мезек дойде и председателят на Общинския съвет в Свиленград Никола Динков. Той почерпи приятели и познати, а след това и поведе хорото с трибагреник в ръка.

 

Спонсори на събитието в Мезек бяха „Силктекс” ООД, Страноприемница „Теохарови”, „Катаржина Естейт”, Винарска изба „Мезек”, Месопреработвателно предприятие „Сарандиеви”, „Клас” ООД, „Лозев Вино”, къща за гости „Тони”, къща за гости „Калайджиевата къща”.

P1280159Благодарение на Сдружение Мезек и всички, които го подкрепят, беше изградена екопързалка,  с дървена барака и с навес, където децата  да се забавляват  в снeга. Проектира се и се изпълни реплика под формата на монумент на известния глиган, който е открит в могилата на  тракийската гробница от IV век. Довършени бяха архитектурни колони на входа на селото, изграден бе и малък пъстроцветен  екопазар в центъра, където местните производители могат да  предлагат продукцията си.

Храмът „Свети Атанасий“ е построен през 1834. Въпреки, че църквата е действаща само на големите религиозни празници и службите в нея са периодични, често в двора й се отбиват преминаващи през Мезек туристи.  Официални сведения за църквата „Св. Атанасий” в с. Мезек няма, но нейната история се предава от уста на уста сред местните жители. По данни на един от тях – Димитър Благоев, църквата в селото е опожарявана на няколко пъти . Започва се възстановяване през 1873 г. Строежът обаче е спрян от местната турска власт. През 1885 г. храмът е възстановен напълно. През балканската война – 1912 – 1913 г., храмът отново е опожарен. Ремонтът е завършен през 1924 г. През 1926 е издигната и камбанарията, където е  поставена камбаната. Средствата за нейното възстановяване са събрани от местното население. Към 1964 г. в църквата е извършен основен ремонт, а от 1997 г. до днес се извършват подобрения.

 

P1280139P1280151P1280135P1280141

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.