Съдът отхвърли жалбата на Иван Андреев за касиране на изборите

Вашата оценка

 

Иван Андреев

Иван Андреев

Хасковският административен съд отхвърли иска на Иван Андреев за касиране на кметските избори в Свиленград и потвърди решението на ОИК, с което за кмет е избран Георги Манолов. Решението на съда бе обявено в сряда, 9 декември. То дойде почти месец по-късно, след като делото тръгна в ХАС. Тогава бе отхвърлено и основното искане на ищеца за ново броене на бюлетините във всички 38 секции.  И други от исканията на адвокатите на загубилия изборите Андреев не бяха приети, тъй като нямаха отношение към жалбата. Защитниците му заявиха, че има много нарушения при съставянето на протоколите, в които липсвали час, дата и т.н. Исканията им за изслушване на нови свидетели и представянето на писмени доказателства, също не бяха уважени.

Относно твърдението на жалбоподателя за допуснати съществени грешки при съставянето на протоколите на СИК, водещи до опорочаване на крайния изборен резултат, от доказателствата по делото се установява, че грешките и непълнотите са несъществени, а в някои случаи са чисто технически, е записано в решението на съда. Оспореното решение на ОИК е издадено в съответствие с материалноправните разпоредби и с целта на закона, поради което следва да бъде потвърдено, а подадената срещу него жалба – отхвърлена като неоснователна, е крайното становище на ХАС.

Припомняме, че недоволен от загубата в надпреварата за кмет на Свиленград, веднага след изборите Иван Андреев заяви, че за него има пуснати над 800 недействителни бюлетини. Справка в протоколите на общинската избирателна комисия обаче сочи, че за Иван Андреев има пуснати едва 89 недействителни бюлетини, което е под 1% от гласувалите за кмет на общината, а общият брой недействителни бюлетини в гласуването за кмет е 634 или 5,24% от общия брой на гласувалите.

В жалбата до съда са визирани недействителните бюлетини в общо 5 секции, чиито сбор е 171 гласа. В решението си съдът прави сметката, че ако хипотетично те бяха действителни гласове за този кандидат, то общият брой подадени за същия действителни гласове щеше да се увеличи на 4 525 (4 354+171=4 525). Но дори и при този резултат подадените за кандидата Манолов 6 165 действителни гласа са повече от половината от действителните гласове, което означава, че съгласно правилото на чл. 452, ал.3 от ИК и в тази хипотеза същият кандидат ще е избран за кмет на първи тур.

Общият брой недействителни бюлетини в гласуването за кмет е 634 или 5,24% от общия брой на гласувалите.

Решението на съда в Хасково подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.

Мост

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.