Цацаров: Арестувана е цяла смяна митничари. Специализираната прокуратура – 33 са от различни смени

Вашата оценка

P1250635

 Борисов: 80-100 обвинения ще има

Пак на пункт „Капитан Андреево“ от тази сутрин върви спец акция на ГДБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура. Официално бе съобщено от прокуратурата, че операцията е за противодействие на корупцията.

По обяд в националния ефир  главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че на практика е арестувана цялата смяна митничари, които обработват влизащите в България през този пункт. По думите му става дума за “корупционни престъпления”. 14 лица са задържани към този момент, уточни главният прокурор.

Цацаров каза, че има десетки разрешения за проверка на автомобили, домове, както и на служебни помещения в Харманли, Хасково, Димитровград, Свиленград, Любимец. Заради провежданата операция през пункта не преминават влизащи автомобили, но той е отворен за изходящия трафик. Акцията продължава.

Последната гръмка специализирана акция на Капитана бе през 2010, когато бяха затворени и двете трасета на най-големия сухопътен граничен пункт в Европа. Тогава пред съда бяха изправени няколко гранични служители. Всички бяха оправдани.

Любопитното е, че в атакуваната от службите смяна са съсредоточени  повечето от новоназначените митнически инспектори.  Те са на по няколко месеца служба на плаца.

Бойко Борисов коментира акцията така: ..“.Десетки митничари са ги снимали как взимат парата. Информирана е турската страна, че ще има по-трудно преминаване през КПП-то  временно докато ги изпоарестуваме. 80-100 обвинения ще има там доста време ги наблюдават как си свиват фунийките и си събират парата, а тези пари на нас ни трябват за пътища“.  Премиерът Бойко Борисов направи коментара си за акцията на ГКПП „Капитан Андреево“ пред журналисти край Разлог.

Към 16:00 часа трасе „влизащи“ бе отворено.

След края на акцията от специализираната прокуратура конкретизираха броя на задържаните -33.

Задържаните са от различни смени, а някои са задържани в момент, в който разпределяли подкупите. Любопитно уточнение е, че повечето от арестуваните са с дългогодишен стаж.

Подкупите са взимани от шофьори на автобуси, тирове и леки автомобили за да не бъдат проверявани.

Извършени са и над 100 претърсвания на домове и лични автомобили в няколко града от областта. При тях са открити общо около 100 000 лв. в различна валута.

Акцията все още се анализира и тепърва ще се преценява дали задържаните да останат в ареста за 72 часа. Престъпната схема е разработвана от близо 6 месеца.

Мярките за неотклонение ще се гледат в София, заради това, че случаят е под контрола на специализираната прокуратура.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.