Очаква се обвинение за над 20 от арестуваните митничари

Вашата оценка

presskonfОчаква се Специализираната прокуратура да привлече като обвиняеми над 20 от задържаните митнически служители при вчерашната специализирана полицейска операция на ГКПП „Капитан Андреево”. Това съобщи Агенция „Фокус”, позовавайки се на свои източници .

Все още не е ясно за колко от тях ще бъде поискана мярка за неотклонение „задържане под стража”. Това зависи от събраните до този момент доказателства и степента на съпричастност на всеки един служител към престъпната схема.

Вчера след специализирана акция на ГКПП „Капитан Андреево”, в която участваха над 140 служители на ДАНС, ГДБОБ и прокуратура, бяха арестувани 33 митничари. Те са задържани за 24 часа. 14 от тях са от дневната смяна в неделя, а останалите – от други смени. От задържаните служители на най-високо ниво има началник на смяна. Разработката на ДАНС и ГДБОП е започнала преди близо 6 месеца, обявиха на пресконференция на пункта шефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова и на Окръжната специализирана прокуратура Андрей Андреев.

Вчера бяха извършени над 100 претърсвания на домове, лични и служебни автомобили в Свиленград, Любимец, Харманли, Хасково и Димитровград. Претърсени са и служебни помещения на митнически пункт „Капитан Андреево”, както и са направени лични обиски на служители от плаца, коментираха разследващите. 90 % от закопчаните били служители със стаж.

При извършените претърсвания са иззети долари, евро и турски лири на обща стойност около 100 000 лева. Парите са били събрани от т.нар. такса спокойствие. Рушвети се събирали от преминаващите леки коли, автобуси и тирове, като тарифата започвала от 5 евро и стигала до 250.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.