Вътрешни бойни изкуства – от постигане на здраве до бойни умения

Вашата оценка

obiava-vestnik-telСпортен клуб „Планински поток” организира в Свиленград тренировки по вътрешни бойни изкуства – Тайдзи Цюан и Багуа Джан. Тренировките се провеждат всеки понеделник и петък от 19.00 часа в спортната зала /втори етаж, залата за танци/.

Бойните изкуства основно се разделят на външни и вътрешни стилове. Разликата при двете е, че при външните основната практика е на укрепване на мускулната сила и трениране на техниките от дадения стил. При вътрешните бойни изкуства  целта е да се  развие вътрешната практика /ней гун/, развиване  на вътрешната енергия /ци/. Тялото трябва да стане релаксирано и гъвкаво, подобно на малко дете, дишането да е коремно и естествено, умът да е чист и празен от мисли.

Основните стилове във  вътрешните бойни изкуства са Тайдзи Цюан, Син И Цюан, Багуа Джан.  Според Китайската медицина всеки човек притежава вътрешна енергия наречена „Чи” , която е основен източник за поддържане на нашето здраве  и живот. Тя циркулира в нашето тяло по специални канали, наречени меридиани.  Тя се движи подобно на вода в река. Когато тези канали са отпушени, енергията тече безпрепятствено, човек се чувства жизнен, енергичен, сияещ,  очите му блестят, тялото е меко и гъвкаво като трева. Всичко е в хармония. Когато се получи блокаж на някои от тези канали свободният поток спира, получава се застой, подобно на бент, което с времето се превръща в блато или пресъхнало корито на реката. Така се получава дисбаланс на енергийното състояние на тялото.  Блокирането на една част оказва  постепенно влияние и на други части в тялото, тъй като всичко е свързано. Когато тази  енергия не е в хармония, човек не се чувства жизнен, умората се появява по-бързо, тялото се чувства тежко, появяват се различни заболявания в зависимост къде е блокиран потока на енергията.

В новороденото дете енергията тече безпрепятствено.  То е жизнено, пълно с енергия, притежава невероятна сила, гъвкаво тяло.  Колкото човек расте, постепенно каналите  започват да се запушват, вследствие на което костите и ставите се  втвърдяват, губи се гъвкавостта, жизнеността спада, енергията става по-груба, съзнанието е пълно с мисли, появява се стрес. При запушване на енергийни канали се появяват и различни болести.

Основната цел при практикуване на вътрешни бойни изкуства е отпушване на енергийните канали и плавния и хармонизиран поток на вътрешната енергия, тялото да стане релаксирано и гъвкаво,  и постигане на чисто и спокойно съзнание.  Тогава движенията стават плавни и красиви, тялото е пълно с вътрешна сила, краката имат стабилен корен. Формата е пълна със съдържание. Силата на бойното изкуство идва отвътре навън.

В практиката на вътрешни стилове се постига здравословен и боен аспект. В началото на тази практика трениращият постига здравословен ефект, тъй като прави упражнения, които напълно покриват Цигун практиката /тялото се релаксира, сухожилията започват да стават  по- гъвкави, съзнанието се изчиства от мисли, стреса изчезва и ставаме по-спокойни, енергийните канали започват да се отварят/, по този начин се постига самолечение по естествен начин. Може да се продължи с тази практика  за здраве.

За боен аспект –  изисква се  много по-дълга и сериозна практика. Трябва повече часове практика и по-голяма отдаденост.

 

Каква е ползата от практикуването на вътрешни стилове?

За децата – запазване на тази жизненост, която притежават, движенията стават координирани, придобиват бойни умения, съзнанието става по-спокойно и концентрирано.

За големите – самолечение, постигане на здравословен ефект, стреса изчезва, формират спокойно съзнание, бойни умения. Даоистите казват, че човек трябва да бъде като малко дете.

 

Тренировки по  Тайдзи Цюан и Багуа Джан се провеждат в гр. Свиленград, спортна зала /залата за танци на втория етаж/,  понеделник и петък от 19:00 часа.

За повече информация:

Тел: 0878997693

http://93.183.175.67/bagua/

Коментари

  1. Анонимен казва

    Абе ей хора тоя Лозановия хич не е добре този човек .Той е болен мозък .Алчност парадиране някакво покьности хвалене а пък за лъжите. сме без думи.Така ли той е най компететния з авсичко поне да рзбира малко от музика нито пък д може да се весели нормално.Той е постоянно под въздействието на алкохол от хвале на виното си все едно никой дгуг не произвежда каде по хубво вино от неговото.А и то не е негово ами ги купувал и се хвали с купено вино боклук лъжовен.А и тия умряли музиканти докога ще ги налага рзбирача.Той единсвен все едно има рожден ден и прзнува юбилеи и панаири и какви ли още не имошльотини само и само д се хвали. При мене при мене само едно исъщо добре е някой да го посъветва за някои неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.