Владислав Горанов: Закриването на митницата е структурна промяна, поводът – корупцията

Вашата оценка
Снимка: МФ

Снимка: МФ

Поводът може да се обвърже със случилото се на граничния пункт и корупционните практики, които службите установиха. Причината е структурни промени, които ще дадат възможност по-добре да се управляват човешките ресурси в Агенция „Митници“. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред Агенция „Фокус” във връзка с постановлението, с което митница Свиленград ще бъде закрита. То бе официално публикувано на сайта на министерството за обсъждане на 15 декември, заедно с мотивите за исканите промени. Проектът на постановлението е подписан от министър-председателя Бойко Борисов. Документът подлежи на обсъждане до 29 декември, а след приемането му постановлението влиза в сила от 11 януари.

Закриването на митница Свиленград може да се обвърже с проведената там акция, но идеята не е нова, заяви още пред журналисти министър Горанов в отговор на въпроса ще се закрива ли и защо митницата в Свиленград и свързано ли е с акцията срещу митничарите на ГКПП „Капитан Андреево

Финансовият министър заяви, че това е стара идея, която е била отложена с кратко време. Мислехме да предприемем тази инициатива от януари, но имахме повод и да избързаме с това решение, добави той.
Част от ресурса, който в момента се ползва от митницата в Свиленград, ще бъде ангажиран в централното митническо управление, където ще се създаде звено, което да управлява централно всички резултати от сканиранията, така че да не може да се злоупотребява с получените данни на терен.
Другата част от хората, както е предложението на г-н Танов, ще бъдат ангажирани с митническа дейност, но оптимизацията, която се предлага, ще позволи да бъдат създадени нови звена в централното митническо управление и да се подобри като цяло организацията на работата, посочи Владислав Горанов. По думите му, това, което ще се спести от административен персонал, ще бъде насочено към мобилни групи, звена в централното митническо управление и ще подобри работата като цяло.
Във връзка с това колко ще се спести като бройка хора, финансовият министър обясни, че това, което е предложено от Агенция „Митници“, е около 40 души, които няма да бъдат уволнявани, а пренасочвани към други звена.
На въпрос дали това е антикорупционна мярка, Горанов уточни, че като цяло при централизиран анализ на данните, които се получават на ГКПП-та със сигурност възможността за злоупотреби на местно ниво намалява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.