Главният архитект на Свиленград гледа проекти за зоопарк край Марица и университет

Главният архитект на Свиленград гледа проекти за зоопарк край Марица и университет 5.00/5 (100.00%) 2 Гласували

DSC08013Работна среща между учениците от ІІІ „б” клас на І ОУ „Иван Вазов” и главния архитект на Свиленград Анастас Карчев се проведе в интерактивния кабинет на училището. Поводът за поканата към архитекта бе проявеният интерес от страна на децата към професията, както и възможността малките проектанти да получат оценка за изработените от тях макети на сгради в часовете по СИП „Предприемачество”.

В началото на срещата архитект Карчев сподели какво го е провокирало в детството да се насочи към тази професия, какви училища е завършил, презентира как се изработва проект и кои са критериите, на които трябва да отговаря строителният план на един град. Той посочи, че съществените моменти в проектирането са зелените площи, правилните пропорции между сградите, пътните артерии и др. Третокласниците от своя страна с интерес разгледаха проектоплана на Свиленград за следващите 20 години. Изразиха свои мнения за изискванията при построяването на жилищна сграда, спортен комплекс, промишлена зона. Учениците се запознаха също със съвременните технологии, които използват архитектите, за по-ясна визия и детайлност на проектите им.

DSC07999Във втората част от срещата учениците показаха своите макети и обсъдиха със специалиста изпълнението им от гледна точка на това дали посоченото място е подходящо за осъществяването на проекта в Свиленград. Сред най-сполучливите бяха макетите на: Георги Тинчев за „Спортен комплекс”, Цветин Филипов за „Зоопарк край Марица”, Константин Тюфекчиев за „Мол за деца”, Цвета Попова за „Детски увеселителен комплекс със зала на смеха”, Петър Писаров за „Туристически център”, Никол Колева за „Университет” и други.

В края на срещата децата установиха, че за всяко населено място е важна нуждата от повече зеленина, чисти улици, места за спорт и игри, каза класната ръководителка Нина Иванова. От голямо значение за всеки град е и отговорността на гражданите му, които допринасят за опазването на всички придобивки, допълни тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.