„Безсмъртен полк” дефилира за пръв път в Свиленград

 „Безсмъртен полк” дефилира за пръв път в Свиленград 4.67/5 (93.33%) 3 Гласували

11Свиленград се нареди сред десетките градове в България, които  се включиха днес в инициативата, посветена на Деня на победата – 9 май. Инициативата е на тукашния клуб на съотечествениците. „Полкът” премина от ДСК по бул. „България до площад „5-ти октомври” и участва в тържественото поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните. В тържеството участваха ученици, общественици, представители на администрацията, политически партии и граждани.IMG_0137

От местните участници във Втората световна война пред паметника поднесе цвете д-р Стоят Петров. Той бе подкрепян от внучка и правнук.


style=“display:block“
data-ad-client=“ca-pub-7539919032324757″
data-ad-slot=“7708323827″
data-ad-format=“auto“>

Акцията „Безсмъртен полк” е инициирана от граждани, започва в Русия, в гр. Томск, през 2012 г. Потомци на вече загиналите участници във Втората световна война се включват в марша с портрети на своите близки, за да не бъдат забравени. На следващата година, световната инициатива „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 на брой градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград. В България инициативата се провежда за трета поредна година. Шествия са организирани в над 35 града, като в 16 от тях преминават и редици от родственици на български участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

По нестандартен начин - изписан на гърба на тениска, в тържеството участва химнът на Русия

По нестандартен начин – изписан на гърба на тениска, в тържеството участва химнът на Русия

Д-р Петров не пропусна и тази година да се поклони пред загиналите във войните

Д-р Петров не пропусна и тази година да се поклони пред загиналите във войните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.