Внимание: Водата от чернодъбската чешма е негодна

Вашата оценка

640-420-otkriha-esherihiia-koli-v-selska-cheshmaПрословутата вода от чешмата в центъра на село Чернодъб се оказва негодна за пиене, става ясно от съобщение на община Свиленград. Това лъсва след извършено микробиологично изследване от екип на хасковската здравна инспекция. То показва, че чернодъбската вода е с отклонения от допустимото съдържание на коли форми.
До чешмата е поставена предупредителна табела, за да не пострада някой от многото свиленградчани, които пълнят 10-литрови бутилки, смятайки точно тази вода дори за здравословна.
За местното население няма проблем, тъй като селото ползва централно водоснабдяване.
Чешмата се захранва от два сондажа. Единият е на 160 метра дълбочина, а другият – на 180 метра. Каптажът е заключен по изискванията на здравната инспекция, каза за e-svilengrad.com кметът на Чернодъб Вангел Христов.


style=“display:block“
data-ad-client=“ca-pub-7539919032324757″
data-ad-slot=“7708323827″
data-ad-format=“auto“>


Според него причината за замърсената вода на 30-годишния водоизточник е в това, че от каптажа до чешмата водното трасе е изпълнено с итернитови тръби, а там, където са свързани корените на борове и троскот пробиват през муфите и замърсяват водата. Според селския кмет е необходимо итернитовите тръби да се подменят с пластмасови, за да се реши проблема окончателно.
Има и вариантът водната отсечка да се продуха. Ще го направим с общинското предприятие, които разполагат с необходимата техника. Миналата година имахме идентична ситуация. Продухахме трасето и качеството на водата се нормализира, каза още Вангел Христов.
Всички останали чешми в общината са с годна за пиене вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.