Започна ремонтът на сградата на бъдещата общинска библиотека

Вашата оценка

Канят Президента да я открие за празника на Свиленград

IMG_3621 (1)Стартираха практическите дейности за ремонта на сградата на бъдещата общинска библиотека. Както е известно, това е сградата на старото кметство до стария мост на Марица.

След приключилите процедури по Закона за обществените поръчки за изпълнител на обекта бе определена строителната компания Джи Пи Груп ООД, която построи спортната зала в Свиленград.

Екипи на дружеството вече обследваха сградата и проведоха консултации с библиотекарите, за да се запознаят с техните изисквания, съобразени с работата им.

Сега мощната строителна група се ангажира срещу сумата от 654 000 лева да превърне някогашното кметство в общинска библиотека, отговаряща на всички съвременни изисквания за подобна културна институция.

Строителите ще направят топлинно  изолиране на сградата, ще изградят отоплителна и вентилационна инсталация, ще ремонтират покрива, ще монтират нова вътрешна дограма. Стълбищните парапети ще се заменят с нови, а в помещенията ще се сменят стенни, подови и тавански покрития. Ще се пуснат нови Ел. и Вик инсталации. Предвидени са нови санитарни помещения.

На последния етаж ще се помещава хранилището, а на първия и втория етаж ще са заемна, просторни читални и компютърна зала.

Библиотеката ще бъде достъпна за хората в неравностойно положение.

Планира се общинската библиотека да отвори врати за празника на Свиленград – 5 октомври. Има идея за нейното откриване да бъде поканен Президента Румен Радев. Още повече, че тогава трябва да бъде открит и паметникът на генерал Никола Иванов, разположен в зелените площи пред бъдещата библиотека.

През годините общинската библиотека бе местена на няколко пъти. Със сигурност новото й жилище решава дългосрочно проблемите на храма на книгата.

Няма спор, че до паметника на генерала, превзел Одрин, до обновения символ на града – стария мост и на брега на Марица, културната институция намира истинския си дом.

Коментари

  1. Manolcto казва

    Подготвя се за поредното казино БРАВО МАНолчо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.