Фуат Гювен започва мегакомплекс

Вашата оценка

fuat_guven-794590Бизнесменът с интереси в Свиленград Фуат Гювен ще инвестира колосална сума в изграждането на нов жилищен търговско-административен район в Бургас.
Той подновява проекта си за строителството на цял жилищен квартал край морето, който беше замразен през 2009 година. Тогава Гювен имаше готовност да стартира с мегастроежа, но избухналата икономическа и финансова криза попречи на реализацията, съобщава 24rodopi.com.

Както е известно, Гювен е собственик на завода „Елкабел“. Той се намира на идеално място от гледна точка на комуникациите. Териториите на завода граничат със широкия център, крайните квартали и индустриалната зона. Плановете на Гювен са там, на терен от около 400 дка, да бъдат построени жилищни сгради, търговски молове и административни офиси.


style=“display:block“
data-ad-client=“ca-pub-7539919032324757″
data-ad-slot=“7708323827″
data-ad-format=“auto“>


Заводът ще бъде преместен на друга производствена площадка, а теренът – разчистен, като сградите и машините ще се продадат като скрап и вторични суровини.
Общата инвестиция е изчислена на 1 млрд. евро. Сумата ще бъде осигурена от банкови кредити и инвестиционни арабски фондове. Очаква се да бъдат построени около 3 хиляди нови апартамента. Предвидени са и няколко комплекса суперлукс от затворен тип за VIP клиенти. Според брокери, цената на зелено за тях ще стартира минимум от 1500 евро на квадратен метър. Планирани  са и магазини, заведения, малки търговски обекти, развлекателни центрове, спа комплекси, басейни и подземни паркинги.

Както е известно, Гювен купи завода през 2004 г., месеци след смъртта на бившия собственик на „Мултигруп“ Илия Павлов. Именно „Мултигруп“ беше собственик на „Елкабел“. Тогава, според неофициална информация, Гювен е платил 80 млн. лв. Сега обаче с предстоящите инвестиции той ще си осигури колосални печалби. По план РЗП на новия квартал ще е около 800 хиляди квадрати метра. Печалбите се изчисляват на поне 200 милиона евро.
Жилищата ще бъдат предложени най-вече на чужденци – руснаци и турски граждани, които проявяват сериозен интерес. На този етап все още няма разрешение от община Бургас и гласуване на съответните ПУП-ове и разрешителни. Операцията обаче е вече в ход.

Фуат Гювен има интереси и в Свиленград. Тук той е собственик на комплекс „Свилена”, D bank, сградата до кметството, която преустроява в хотел с казино и газопреносното дружество „Свиленград газ”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.