За първи път в света: свиленградчани по най-дългия автомобилен път на Земята

За първи път в света: свиленградчани по най-дългия автомобилен път на Земята 4.00/5 (80.00%) 3 Гласували

zx860y484_2992526Свиленградчани планират да осъществят първата по рода си експедиция, която ще премине по най-дългия автомобилен път на Земята. Адвокатът Щерю Щерев е основният двигател, инициатор и вдъхновител на пътешествието. Михаил Ботев е отговорникът по транспорта, механик и човекът, който ще бъде зад волана десетки хиляди километри. Георги Кожухаров е документален фотограф и ще запечатва всички преживявания със своя обектив, а Румяна Христова е професионален пътешественик и гид.zx780_2992527

Началната точка на „Панамерикана”, както се казва проектът, е брегът на Северния ледовид океан, отвъд полярния кръг. От север на юг, така наречената Панамериканска магистрала, пресича два континента – Северна и Южна Америка, и достига до най-южната си точка при градчето Ушуля в Аржентина( Патагония).

Идеята на пътешествениците е за 6 месеца да пропътуват над 30 000 км през 14 различни държави( САЩ, Канада, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу, Чили и Аржентина). Маршрутът им ще минава през едни от най-живописните кътчета на планетата – през вечнозелените гори на Аляска, през природния феномен Гранд Каньон, през дъждовните гори на Централна Америка, през Карибския залив, през проходите на Андите, през пустинята Атакама. Прекосявайки земята на гаучосите(аржентинските каубои), а след нея и бурния Магеланов проток, изследователите ще стъпят на Края на света. Така хората наричат суровата Огнена земя, чиито каменисти брегове са дом на тромави пингвини и стотици видове птици и морски бозайници.

И четиримата пътешественици чрез опита си са осъзнали богатството, което носят новите места и сблъсъка с непознати култури и начин на живот. Целта на тази експедиция е да заснемат цялото това изобилие и под формата на филм да го поднесат на публиката.

Създателите на проекта плануват с помощта на филмовото изкуство да се открехне вратата към природното разнообразие на цели два континента към порядките и обичаите на техните коренни обитатели и съвременни жители, за да могат зрителите да обогатят познанията си.

Само част от „сторитата”, които изследователите ще заснемат, са белите нощи в Аляска, националния парк „Денали“, където се намира най – високият връх в Северна Америка; действащия вулкан Аренал и дъждовните гори на Коста Рика, населени от стотици видове птици и бозайници; ще плават с яхта  край бреговете на Панама, за да достигнат и изследват някои от 365-те острова от архипелага Сан Блас; пустинята Атакама и обсерваторията Паранал, разполагаща с едни от най-мощните телескопи в света. Снимки с предварително осигурен достъп и интервю с някои от учените, работещи там; националния парк Лос Гласиарес.

Крайният продукт на експедиция „Панамерикана 2017” ще бъде документален филм. Ще се заложи на въздействащи кадри (тайм лапс, видео заснемане с дрон, подводни и екстремни кадри, заснети с екшън камера) и интервюта с ярки персонажи, представители на местните култури. Маршрутът избягва комерсиалните точки и се фокусира върху по-малко познати места, които са все толкова екзотични, но и запазили своята автентичност. Маркетирането на крайния продукт ще започне още в процеса на заснемане чрез създаване и поддържане на фейсбук страница и ютуб канал, където регулярно участниците ще публикуват интригуващо и насърчаващо интереса съдържание (снимки, кратки видеа, кратки статии). Ще бъде представена изложба на снимките, заснети по време на експедицията, както и събития тип пътешественически презентации за споделяне на полезни и любопитни истории от пътуването.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.