Мария Димитрова: Станка Златева идва да се бори в Свиленград наесен

Мария Димитрова: Станка Златева идва да се бори в Свиленград наесен 2.00/5 (40.00%) 1 Гласували

19553447_1628921287119249_1317738148_nИскаме да участваме в повече големи турнири, имаме множество покани, но нямаме никакви средства

 • Г-жо Димитрова, прави впечатление, че работите с много енергия и хъс. На какво се дължи това?
 • На децата. Невероятни са и ме зареждат всекидневно. Всички деца тренират отскоро. С най-много стаж в клуба са няколко от тях, но и те са с едва по седем месеца тренировки. А „най-новите” свиленградчани в този спорт са от едва 60-тина дни. Затова всички те за мен са шампиони. Въпреки малкия си състезателен опит, на последното състезание в Панагюрище нашите джудисти пребориха доста съперници и бяха напълно равностойни в битките си. Другите треньори бяха изумени от представянето ни. Категорични са, че победите ни на тепиха са истинско малко чудо в този спорт.
 • Планирате ли участия в нови състезания?
 • Искам да водя децата на повече турнири, като основната ми идея е те да се „пречупят” и да оставят страха си вкъщи. До голяма степен с този и предните два турнира, в които участвахме, успяхме с тази си мисия. Всички се борят като лъвове, въпреки тежките съперници и коравите схватки, в които взимат участие. Искаме да участваме в повече такива турнири, имаме множество покани, но нямаме никакви средства. А за всяко участие трябват пари. Това е тъжната истина.
 • Как финансирахте досегашните си участия?
 • Много ни помагат родителите на децата, които успяват все да намерят някой спонсор в последния момент. Благодарение на кмета на oбщина Свиленград инж. Георги Манолов и няколко бизнесмена успяхме досега да излезем няколко пъти на големи състезания. За последния турнир в Панагюрище искам специално да благодаря на г-н Петър Илиев, който има склад за безалкохолни напитки и една майка на наше дете – Десислава Василева, която посредничи за спонсорството на г-н Илиев. Без неговата финансова помощ ние никога нямаше да можем да участваме в този турнир.
 • Планирате ли турнири в Свиленград?
 • Кметът Георги Манолов има идеята за празника на града да бъдем домакини на народни борби. Това ще бъде нещо страхотно за свиленградската спортна общественост. Трябва ни обаче сериозна подготовка. Нашият спорт е тежък и иска много сериозна подготовка. В залата ни в момента е 40 градуса, на които тренираме, нямаме климатици, нямаме вентилация. На децата им става лошо от жегата, но въпреки това се държат мъжки и успяваме да провеждаме тренировките си. Задължително е да направим един подготвителен лагер, за да натрупаме повече физическа сила. За него също трябват пари. Аз откакто съм започнала да се занимавам със спортния клуб в Свиленград не съм получила и една стотинка като заплата за труда си, а знаем, че днес без доходи човек е обречен. Въпреки всичко искам да успеем в Свиленград да издигнем бойните спортове до едно високо ниво, защото гражданите и децата на града го заслужават.
 • Много хора са скептични настроени към тези спортове, тъй като мислят, че те пораждат агресия?
 • Искам да заявя, че това изобщо не е така, напротив. В залата децата изразходват агресията си, а и се учат да помагат на по-слабите и да усъвършенстват своята самозащита. Един треньор на македонски клуб ми спомена, че децата, които тренират при тях се спонсорират от полицията и след време най-добрите от тях стават директно готови кадри на специалните им части, отговарящи за националната сигурност.
 • Има ли текучество сред вашите въпитаници?
 • В момента при мен тренират около 30 деца, които идват всеки ден с огромно желание на тренировка и въпреки тежките условия, в които сме поставени, те не се отказват. Заради тях още не съм се отказала и продължавам да се боря, дори и без заплата. За народните борби, които се каним да организираме за празника на Свиленград, имам идея да направим демонстрации, в които ще поканя някои от най-добрите в този спорт. Станка Златева ми е много добра приятелка, тя ме запали по борбата. С радост ще откликне на моята покана и ще направи страхотно шоу тук в нашия град. По-важното обаче е да успеем да се подготвим добре с моите деца, за да мога да ги представя на свиленградската общественост. Това ще донесе на всички ни много позитивни емоции, най-вече на децата, тъй като представянето пред съгражданите им ще бъде нещо уникално за тях. Така те ще имат още повече стимул за тренировки, за нови медали и успехи за тях, за клуба и за Свиленград. Всичко това обаче, както във всеки друг спорт, не би било възможно без финансови благодетели, които ще бъдат жизнено важни за развитието на бойните спортове в града.

                                                                                                                                    Владимир Бъчваров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.