Караш електрически скутер без регистрация, чака те затвор или глоба до 1 000 лева

Вашата оценка

MSG-E2Свиленград е пълен с електрически мотопеди, които до скоро не бяха оборудвани с регистрационни табели. Смяташе се, че това не е необходимо. От началото на този сезон картинката се промени. Повечето от актуалните летни возила на свиленградчани набързо се оказаха регистрирани, а тези собственици на модерното МПС, които не са го направили, проучват какво трябва  да направят.

Наша проверка показа, че регистрирането на електрическите мотопеди е задължително. Това е регламентирано в Закона за движението по пътищата, а отскоро със законодателни промени, който кара нерегистриран електрически скутер, попада под ударите на Наказателния кодекс. Там пък за това и подобни нарушения е предвидено наказание до 1 година затвор или глоба от 500 до 1 000 лева.


style=“display:block“
data-ad-client=“ca-pub-7539919032324757″
data-ad-slot=“7708323827″
data-ad-format=“auto“>


В Раздел II „Престъпления по транспорта и съобщенията” на Наказателния кодекс, член 345, алинея 1 гласи „Който си служи с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство, или с табела, неиздадена от съответните органи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева. А алинея 2 доуточнява „Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.”

Съгласно Закона за движение по пътищата, електрическият скутер трябва да се управлява от правоспособен водач. Самата разпоредба сочи: „Всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, трябва да се управлява от правоспособен водач. Моторно превозно средство може да се управлява от лице, което притежава свидетелство за управление, валидно за категорията на управляваното превозно средство.”

Електрическият скутер може да се управлява от водач, притежаващ категория „AМ”, или друга по-висока от тази категория.

Коментари

  1. Анонимен казва

    Vseki motoped i motociklet moje da u4astva v ptp bil toi zadvijvan ot elektricheski,benzidov,dizelov,na gas metan i pr.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.