Пак търсят началници за  „Капитан Андреево”

Вашата оценка

След закриването на митница Свиленград няма читав мераклия за титулярен началник

mitnicharАгенция „Митници” обяви конкурси за началник на митнически пункт „Капитан Андреево” и за началници на 4-те оперативни митнически смени. Това се случва за трети път след като митница Свиленград бе закрита. Първите два конкурса се провалиха, защото кандидатите не покриха изискванията, за да заемат ръководните постове.

За началник на пункта се изисква висше образование и 5 години опит. Мераклиите за длъжността трябва да владеят чужд език,  да имат отлични комуникативни  и организационни качества.

Основната заплата за длъжността е 1400 лева.

Сто лева по-ниско е основното трудово възнаграждение за началник на оперативно звено – 1300 лева.

FF-1

За длъжността се търсят 4 кандидати за МП „Капитан Андреево” и още толкова за „Лесово”. Агенцията търси да назначи и 12 митнически инспектори – 7 на „Капитан Андреево”, 4 на „Лесово” и 1 на „Летище Бургас”. Основната заплата, която предлага агенцията за тази позиция е 700 лева.

Документите се подават в деловодството на митница Бургас в срок до 20 юли.

Междувременно социологическата агенция „Алфа Рисъч” публикува резултатите от свое представително проучване, от което става ясно, че общественият имидж на митничарската професия се е сринал на едва 7%.

Не е случайно, че конкурсната процедура за горните позиции стартира вече два пъти и …завършва  безславно. Допуснатите кандидати не успяха да спечелят началническите щатове.

Истинските причини за провалените конкурси са две, категорични са анализатори на случващото се в бившата митница Свиленград. Първата е, че кадърните митнически инспектори не желаят да се ангажират с ръководни функции при сегашните условия на работа.  А втората е, че мераклиите за началници нямат капацитета за това и не могат да преминат успешно конкурсите.

 

Така вече повече от година и половина най-големият ни сухоземен митнически пункт се ръководи от „изпълняващ функциите” на началник на пункта Господин Господинов и за началници на смени Дима Бояджиева, Димитър Димитров, Петър Недев и Петър Сюлеменчев.

Сред причините да няма кадърни желаещи не само за началническите длъжности на митническите пунктове са и  показните специализирани полицейски акции, които по сценарий завършват със задържането на цели митничарски смени. Следват прокурорски обвинения, за някои месеци в следствения арест, отстраняване от работа на обвинените митничари и години ходене по съдебни заседания.

Отделно оперативните митнически смени са оставени с оредял личен състав. На практика няма кой да работи на платното. Който може се пенсионира, други са отстранени от работа заради следствени дела, а трети предпочитат да си ползват отпуски и болнични, за да са по-далеч от „очакването” на поредната специализирана  полицейска акция.

 

Коментари

  1. Анонимен казва

    те това искаха да направятсега да си върнат тодор караиванов поне е професионализ и наи много разбира от цялата агенциа и има ред а сега е пьлен хаос и щепродалжи тодор е истинския човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.