Кои италиански ястия трябва да опитаме?

Вашата оценка

С какво е известна италианската кухня?

Италианската кухня е една от най-обичаните и най-известните по света и въз основа на някои нейни традиционни ястия са възникнали редица нови в другите кухни. Със своите  невероятни вкусови комбинации и аромати няма как да не я обикнете.

Тя обаче далеч не се свежда само до пицата и пастата. Националната кухня на Италия е изключително разнообразна, тъй като отразява богатата история на страната. Всеки един от 2-те района  си има свои собствени традиционни ястия. Доста от тези регионални ястия в последствие са се превърнали в емблеми на Италия.

Италианците определено могат да ни научат много за това как да се наслаждаваме на живота и философията им се разкрива и в отношението им към храната. Те считат, че докато се храним, трябва да използваме всички сетива, за да се насладим на истинския вкус на храната във всяка хапка. Най-добрият начин да се усети италианската кухня е да се опита, затова не пропускайте да си направите кулинарно пътешествие из красивата Италия.

Тук сме ви приготвили списък от едни от най-хубавите италиански храни, които задължително трябва да опитате като сте в Италия:

Пица

Според историята, пицата е кръстена на кралица Маргарита

Неапол е района, където се появява първо пицата. Една от най-известните храни на Италия е класическата пица Маргарита със свежи домати, моцарела и босилек. Според историята, пицата е кръстена на кралица Маргарита Савойска, която при посещението си в Неапол, поискала да опита храната на бедните в една от най-известните пицарии Бранди. Главният готвач искал да впечатли кралицата и приготвил за нея такъв вид пица. Кралицата останала възхитена и така готвачът кръстил пицата в нейна чест.

Паста

Има сведения, че рецептата за пастата е била пренесена в Италия от Марко Поло след пътешествието си до Китай

Няма как да не споменем така любимата ни паста. Има обаче сведения, че рецептата за пастата е била пренесена в Италия от Марко Поло след пътешествието си до Китай. От друга страна има данни, че още векове преди това на италианската трапеза е присъствала лазаня. Има предположения, че оригиналната рецепта за паста е била взета от арабските народи. Приготвянето на паста се заражда първо в Сицилия, като днес има около 300 вида паста.

Прошуто

Прошутото се сервира  нарязана на тънки ивици с различни подправки като сол, пипер, розмарин, чесън, хвойна.

Това е италианска шунка от свинско,  която бива сушена и варена, като сушенето отнема 1-2г. Сервира се нарязана на тънки ивици с различни подправки като сол, пипер, розмарин, чесън, хвойна. Интересното при нея е, че в Италия може да се сервира с пъпеш, диня или смокини като десерт или предястие.

Супа Минестроне

Една от най-известните исталиански супи е Минестроне.

Супите са на почит на италианската трапеза и там можете да опитате разнообразие от супи. Една от най-известните супи е Минестроне. Тя е с гъста консистенция и се приготвя от разнообразни зеленчуци като картофи, моркови, тиквички, боб, домати, целина, босилек, дафинов лист и е добра опция за студените месеци.

Все пак, ако не планирате скоро пътуване до Италия, имате възможност да си направите едно гастрономическо пътуване из Италия в ресторант Leonardo Bansko. Този ресторант е един от най-добрите италиански ресторанти в Банско като предлага богато меню от ястия на италианската и средиземноморската кухня, направени по автентични рецепти. Освен вкусните ястия, ресторантът предлага изискан интериор в средиземноморски стил и уютна и спокойна атмосфера.

Пармезан

За приготвянето на един килограм пармезан са необходими 16 литра краве мляко.

Известен под името Пармиджано Реджано (Parmigiano Reggiano), това сирене идва от района Емилия-Романя. За приготвянето на един килограм сирене са необходими 16 литра краве мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.