Свиленград влиза в Мрежата от европейски общини за нулеви отпадъци

Вашата оценка
Кметовете на Капанори и Свиленград си разменят подаръци  след разговорите за нулеви отпадъци

Кметовете на Капанори и Свиленград си разменят подаръци след разговорите за нулеви отпадъци

Делегация на община Свиленград, ръководена от кмета инж. Георги Манолов, се завърна от италианската община Капанори, където бе на официално посещение, организирано от международната фондация „За Земята”. Поводът е успешната дейност на Свиленград в областта на разделното събиране на отпадъци и отправената покана към общината да се присъедини към Мрежата от европейски общини за нулеви отпадъци.

Определям посещението като много полезно, защото то е крачка към подготовката на Свиленград за промените в Закона за местни данъци и такси и по-конкретно в частта за такса „Битови отпадъци”. Нашата цел е да намалим извозваните битови отпадъци чрез разделно събиране от врата до врата така, както е организирано успешно в тази италианска община. В Капанори битовият отпадък е едва 10%, а всички останали отпадъци се рециклират и използват повторно, каза кметът.
Получихме покана общината ни да влезе в Мрежата на европейските общини с нулеви отпадъци и смятаме да покрием необходимите изисквания, още повече че вече работим за това, допълни зам.-кметът Мария Костадинова.


style=“display:block“
data-ad-client=“ca-pub-7539919032324757″
data-ad-slot=“7708323827″
data-ad-format=“auto“>


Свиленград е първата община в България, която събира разделно отпадъка от врата до врата с жълтите контейнери. Наблюденията показват, че това е успешно и следващата година 100 процента от еднофамилните жилища ще бъдат обхванати от тази система. Успоредно с това ще бъде завършено изграждането на инсталацията за производство на компост. Тези два момента ни обнадеждават да влезем в първата група на мрежата „Общини, стремящи се към нулеви отпадъци”, каза още Костадинова.
Мрежата от европейски общини за нулеви отпадъци обхваща водещи в областта на управлението на отпадъци общини, които са постигнали битови отпадъци под 100 кг на човек за година. В момента в Свиленград този показател е 400 кг на човек. Щом има общини в Европа, които са постигнали под 100 кг, то е възможно и за Свиленград, категорични са от ръководството на общината. Това ще доведе до намаляване на разходите за управление на отпадъците, стимулиране на гражданите и бизнеса да изхвърлят разделно и до по-чиста и здравословна среда на живот, изтъкна зам.-кметът Костадинова.
Сред основните неща, които се изискват, за да влезем сред общините стремящи се към нулеви отпадъци, са създаването на обществен съвет, включващ всички участници в процеса – жители, представители на бизнеса, общината, експерти и граждански организации.
Този орган ще разработва и следи за изпълнението на план за управление на отпадъците и постигане на целта – нулеви битови отпадъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.