4 техники за справяне със стреса

Вашата оценка

Untitled-1Отпуснете се, заслужавате го. И повярвайте, ще ви отнеме по-малко време, отколкото си мислите. На всички ни се е случвало да преминем през много напрегнат период заради изпити, работа или други важни събития.

Казвам се Катерина и преди малко повече от година се преместих в Дания, за да уча. Скоро започнах и работа в компания за мъжки аксесоари, мъжки гривни и мъжки часовници и стресът от натовареното ежедневие не закъсня. С времето открих, че не случайно скандинавците са най-щастливите хора, както в професионалния, така и в личния си живот. Представям ви 4 техники, препоръчани ми от датчани, с които успях да се преборя с ежедневния стрес от забързаното ежедневие.

1.     Медитация

Колкото и екзотично да звучи, медитацията е всъщност лесна и приятна за практикуване, като не е нужно да отделяте много време от ежедневието си. Без значение къде се намирате, в ситуация на стрес, отделете 2-3 минути, за да се съсредоточите, да изчистите мозъка си от безбройните мисли и да дишате дълбоко. По този начин ритъмът на сърцето ви ще се успокои, мозъкът ви ще си почине от вихрушката мисли, а вие ще сте по-спокойни от всякога.

2.     Дишайте дълбоко

Ако изведнъж усетите напрежение, спрете за момент и отделете 2-3 минути, за да дишате дълбоко. Седнете с една ръка на корема, бавно дишайте през носа и издишайте през устата. Бавното, дълбоко дишане ще успокои сърдечния ритъм и понижи кръвното налягане.

3.     Впуснете се в момента

Това, което имам предвид, е да отдадете цялото си внимание на това, с което се занимавате в този момент. Не позволявайте на постоянния поток от мисли и разсъждения за нещо, което не ви влиза в работата в момента, да попречи на това, което трябва да свършите. По този начин ще сте по-концентрирани, по-ефикасни и ще приключвате със задачите по-бързо.

4.     Социализирайте се

Използвайте социалните мрежи във ваш плюс, като ако се почувствате напрегнати, поговорете с приятел или роднина, дори и да не е до вас в момента. Споделете какво ви тревожи без притеснения и бъдете сигурни, че ще се разсеете за момент, ще получите подкрепа и някой друг ценен съвет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.