Храмът в кв. „Гарата“ с нов свещеник

Храмът в кв. „Гарата“ с нов свещеник 5.00/5 (100.00%) 1 Гласували

23805594_1798207343523975_1371415042_nСлед напускането на отец Януарий храмът в кв. “Капитан Петко Войвода” се сдоби с нов свещеник – Димитър Недялков. Той е роден на 08.07.1973 г. в с. Радовец, общ. Тополовград. През 1991 година завършва средното си образование в ПГССИ “Христо Ботев”, гр. Свиленград, след което завършва Софийска духовна семинария – свещеническото училище и е ръкоположен за свещеник от старозагорски митрополит Панкратий на 13-ти юли 1997 г.

След многогодишно пребиваване по други места в страната се завръща в Свиленград и бива назначен за енорийски свещеник при храм “Св. Иван Рилски” от старозагорски митрополит Киприян. Освен църквата на “Гарата” отец Димитър ще бъде завеждащ на църквите от цялата енория, включваща селата Бориславци, Сеноклас, Ламбух, Камилски дол, Вълче поле, Малки воден и гр. Маджарово (където изобщо няма храм). За него църквата представлява съобщество от вярващи, а свещеникът е обединител на всички православни християни, духовен наставник. Негова мисия е да възроди храма и духовния живот в енорията.

С духовния си опит и служение отец Димитър призовава всички православни християни да се обединят и да търсят без притеснения неговото молитвено общение. Храмът е дом Божий, който е на всички. Нека бъдем помагащи и участващи в службите и дейностите на храма – социални, просветни и всички други. Нека да възродим прекъснатата връзка на възприемственост между по-възрастното поколение и младите  по отношение на вярата, традицията и обичаите.

Чрез посещения в училищата или посещение на учениците в храма отецът ще запознава учениците с църковните канони и дейността на църквата и свещеника. Едно от първите добри дела на свещеника бе дарение на две книги на близкото ОУ “Любен Каравелов”, за да могат учениците да се запознаят с основите на християнската религия. Предстоят посещения и на другите училища в града и беседване с ученици и учители. С цел социално общуване, информираност и участие на вярващите за енорийския духовен живот отец Димитър е създал фейсбук страница на храма. Тя е прикрепена към личния му профил – Димитър Недялков и е озаглавена “Храм Св. Иван Рилски – Свиленград – Гарата”.

Владимир Бъчваров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.