За шести път „Еко Коледа“ стартира в Мезек в неделя

Вашата оценка
DSC05802

сн. „Еко Коледа“ 2016 г.

В шестата годишнина от своето провеждане Еко Коледата в село Мезек събира средства в подкрепа на изявите на местните самодейци за популяризиране на културните и певчески традиции за Деня на с. Мезек. Официалното откриване на празничната програма ще се проведе на 10.12.2017 г. /неделя/ от 11:00 часа на площада в селото. Благотворителният празник се организира от сдружение „Мезек”, община Свиленград и НЧ „Изгрев – 1921”, с. Мезек . Спонсори на събитието са: „Силктекс – Свилеград” ООД, страноприемница „Теохарови”, „Бурденис нет”, „Катаржина Естейт”, винарска изба „Мезек” – Сашо Карапеев, месопреработвателно предприятие „Сарандиев”, вила „Мезек”, „Калайджиевата къща”, къща за гости „Райски кът“, комплекс „Дженерал”,фирма „Клас – Марин Беев” и къща за гости „Тони”. Спонсори са и всички гости, закупили от предложените лакомства и вино.

Председателят на сдружение „Мезек“ инж. Веселина Щерева съобщи, че парите, които ще се съберат тази година, са нужни за цел не по – малко важна от ежедневните разходи, които всеки един от нас прави всеки ден. Празничните програми не са необходимост, самодейните участия  не са необходимост, изобщо сам по себе си празникът не е необходимост. Традицията повелява човек да може подобаващо да празнува своите постижения и събития. А празниците на всеки град или село се правят именно от тях. Самодейците са хората, които не жалят нито време, нито желание, а понякога и лични средства, затова тази година благотворителността ще е в тяхна подкрепа, каза Веселина Щерева.

сн. "Еко Коледа" 2016

сн. „Еко Коледа“ 2016 г.

Сдружение „Мезек” всяка година сбъдва по една малка своя мечта. Това са: изградената екопързалка, направена с дървена барака и навес, където децата да се забавляват в снега, радващият туристите монумент на известния глиган, открит в могилата на тракийската гробница, доизграждането на архитектурните колони на входа на Мезек, пъстроцветният екопазар, новата ограда на църквата „Св. Атанасий” в селото. Миналата година със събраните от Еко Коледата 1230 лева се подпомогна ремонтът на градинката в селото. По традиция, за да се съберат необходимите средства за инициативата, мезечани отново ще представят свои автентични домашни рецепти в изкусно приготвени ястия, колбаси и напитки, в които са вложили усърдие, старание и майсторлък. Тази година не една, а две скари ще приканват към кебапчета и кюфтета, на щандовете няма да липсват и традиционните домашно приготвени лютеници, сладка и ядки, както и любимото мезешко вино. Всички гости могат да си закупят и ръчно изработени сувенири, и традиционните за селото екочанти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.