Минков и Гудев остават в ареста

Вашата оценка

temida1Свиленградчаните Благовест Минков и Костадин Гудев се сдобиха с мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Това стана днес по искане на специализирана прокуратура и с решение на съда. Двамата са обвинени, че са част от организирана престъпна група, чийто ръководител е Благовест.

Както своевременно  ви съобщихме, ГДБOП apecтyвa бившия кмeт нa Cвилeнгpaд д-p Xpиcтo Mинкoв oт ГEPБ и синът му Благовест.

Oпepaциятa e пpoвeдeнa cлeд някoлкo мeceчнa paзpaбoткa, пpи кoятo ca изпoлзвaни cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa.  Oбщo 10 свиленградчани бяха зaдъpжaнитe пo вpeмe нa cпeциaлизиpaнaтa пoлицeйcкa aкция в Свиленград.

Малко след като новината бе тиражирана от специализираната прокуратура разпространиха официално съобщение: Под ръководството на Специализираната прокуратура се провежда разследване срещу организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел да извършва трафик на хора.


style=“display:block“
data-ad-client=“ca-pub-7539919032324757″
data-ad-slot=“7708323827″
data-ad-format=“auto“>

На 12 декември 2017 г. на територията на Свиленград са извършени множество процесуално следствени действия. При претърсвания в жилища са открити и иззети множество мобилни телефони. Разпитани са свидетели. Използвани са специални разузнавателни средства.

Повдигнати са обвинения на четири лица, като единият от тях Благовест Минков  е ръководител на групата. Тя е действала от началото на 2017 г. на територията на Свиленград.

В хода на разследването е установено, че на 27.07.2017 г. ръководителят и участниците в организираната престъпна група, в съучастие с още едно лице – Николай Панайотов, са организирали и осъществили превеждане на чужди граждани през границата на страната ни с  Турция, без разрешение на надлежните органи на властта и не през установените за това места. Това се е установило в землището на с. Труд,  когато са били преведени пред българо – турската граница 44 иракски граждани,четиринадесет от които ненавършили 16-годишна възраст. За това престъпление е било образувано досъдебно производство от Районна прокуратура – Пловдив, което е присъединено към разследването на Специализираната прокуратура.

На ръководителя на групата и на един от участниците Костадин Гудев  Специализираната прокуратура е наложила мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа и сега внесе  искане за вземане на най – тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, което съда уважи.

Георги Атанасов е задържан под стража от Районен съд-Пловдив, още докато разследването е ръководенето от Районна прокуратура-Пловдив. Съучастникът  Николай Панайотов е с мярка за неотклонение гаранция от 2 000 лв., също наложена от Районен съд-Пловдив.

Както своевременно ви информирахме в края на юли, Николай Панайотов, на 24 години и 59-годишният Георги Атанасов бяха спрени от полицейски патрул край пловдивското село Труд. Те шофираха товарни микробуси „Мерцедес”, но товарът се оказа  мигранти, качени някъде край Свиленград, като целта била да стигнат до София. Около 4:20 сутринта, полицейски патрул им махва с палката. Двамата спират и правят  опит да избягат. Георги е задържан от полицаите на място до буса си, но Николай изчезва в тъмнината и е арестуван по-късно същия ден в дома си в Свиленград.

Оказва се, че двамата нашенци превозвали общо 47 нелегални иракчани. За да не бъдат разпознати евентуало, те криели лицата си от мигрантите, докато ги качвали в бусовете. От маските се виждали само очите им, стана ясно по време на съдебното заседание, на което се гледаше мярката им за неотклонение.

В заседанието защитата на Николай твърди, че няма доказателства, че именно той е шофирал втория „Мерцедес” с бежанци, тъй като те не могат да го идентифицират. По шофьорската врата обаче е намерен отпечатък от средния му пръст, което кара съда да заключи, че той е бил зад волана.

„Двамата са криели лицата си, пътували са цяла нощ без почивка и без да дадат възможност на мигрантите за храна, вода или удовлетворяване на санитарните им нужди. Затова и сред тях е имало припаднали. Всичко това сочи, че шофьорите ясно са съзнавали противозаконния характер на дейността си”, казва съдията, цитиран от пловдивски медии.

Също така става ясно, че единият „Мерцедес” е бил с чужди регистрационни табели, в другия също са намерени резервни номера на друго МПС, което според съда също сочи, че става дума за добре организирана дейност по превозване на нелегално пребиваващи у нас, а Атанасов и Панайотов са само част от канал за трафик на бежанци от Турция през Свиленград за Германия.

Пpeди вpeмe Минков – младши бe зaдъpжaн зa тpaфик нa xopa в paйoнa нa Kaпитaн Aндpeeвo. Meceци cлeд тoвa  дoмът нa ceмeйcтвo Mинкoви, кoйтo e в цeнтъpa нa Cвилeнгpaд, бe oбиcииpaн oт пoлициятa, нo нe бe oткpитo нищo.

Д-р Христо Минков бe кмeт нa Cвилeнгpaд в мaндaтa 1999 – 2003 гoдинa. Kaндидaтypaтa мy бe издигнaтa oт CДC пo вpeмeтo, кoгaтo cилният чoвeк в „cинитe“ peдици бe Гeopги Шишкoв. По-късно хирургът се изявяваше и като лидер на РЗС на Яне Янев  в Свиленград.

B този мандат Xpиcтo Mинкoв e oбщинcки cъвeтник oт ГEPБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.