Откриха клон на “Майки срещу дрогата” в Свиленград

Вашата оценка

Д-р Иван Добринов изнесе лекция на тема "Зависимостта като болест" Сн.: Сдружение "Майки срещу дрогата"

Пловдивското сдружение „Майки срещу дрогата“ учреди свой клон и в Свиленград. На 16 май се проведе среща с родители, на която бе представена дейността на сдружението и важните проблеми, които трябва да се решават. Д-р Иван Добринов изнесе лекция на тема „Зависимостта като болест“. Срещата бе по инициатива на родители от Свиленград на деца, склонни към употреба на наркотици. На нея присъстваха педагогическият съветник на ОУ ”Иван Вазов”- г-жа Делибозова, зам.- кмета на Община Свиленград – г-жа Ася Райкова, началникът на РПУ-Свиленград – инспектор Красен Текелиев, инспектор „Детска педагогическа стая” – г-жа Зина Гочева, членове на МКБППМН /местна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни/.  

На форума бяха изнесени презентации пред родителите по проблемите на наркоманията. Членове на сдружението споделиха собствен опит с наркозависими деца. Помогнаха им със съвети как да се мотивира детето да отиде да се лекува, как да се решават заплетени ситуации, как да се избере място за лечение и как да се държат родителите по време на лечението и след това. Раздадени бяха много брошури и  информационни материали.

Срещата беше много вълнуваща и белязана с искреното участие и на родители, и на представителите на институциите в Свиленград, сподели председателката на сдружението Веселина Божилова. В малкия граничен град, останал без сериозна икономика, пораженията са много големи. Помощ няма отникъде, в града няма дори психиатър. Има редица случаи, които се нуждаят от спешна намеса, за да се предотвратят трагични последици. Семействата се лутат в желанието си да спасят децата си, но в повечето случаи не знаят как да постъпят. Идването на „Майки срещу дрогата“ бе след покана на няколко майки, които станаха и ядрото на клона там. Връзките, които се създадоха, са сериозни и емоционални, не само с родители, а и със зависими от наркотици, които осъзнават вече, че нямат друг изход, освен лечението. Очакваме, освен всичко друго, и тези младежи, с които се срещнахме и на които помогнахме с конкретно насочване към програми, да постъпят в тях още в близките дни. Очакваме техния пример да последват и други, защото не е нормално в един малък град, да има толкова изгорели семейства, допълни още тя. 

“Майки срещу дрогата” има филиали в градовете Ямбол, Габрово, Монтана, София, Стара Загора и Казанлък.

Коментари

 1. voice казва

  Истината е, че в нашия град положението е отчайващо. Вече има много наркозависими и сред децата, струва ми се, че наркотици се предлагат и намират почти навсякъде. Хубаво е ,че майките са решили да направят нещо и аз съм родител и самата мисъл, че детето ми може да посегне към дрогата ме кара да изтръпвам

 2. 111 казва

  Mini hoteli,barove tam e razvudnika na poroka,vseki go znae i mulchi do togava do kogato ne se opari samiq toi ili semeistvoto mu.Jalkoto e che ot maikite, zavisi mnogo malko.

 3. S|TR| казва

  Policaite znaqt koi prodava narkotici v grada i si traqt ,zashtoto zad mesnite dilari ima po nokoi golemec i gi pazi.A dilarite v grada sa vseizvestni i dori veche ne si pravqt truda da se kriqt, tolkova mnogo sa se vzeli za nedosegaemi.Hodqt v globusa i zaribqvat malkite ,i vednuj kato gi zarebqt zapochvat da gi iznudvat da kupuvat ot tqx ili shte kajat na roditelite im. POLICIQTA TRQBVA DA VZEME NQKAKVI MERKI ,A NE DA SI ZATVARQT OCHITE I DA OBIKALQT S PATRYLKITE GLEDAIKI LOSHO!!!!!

 4. Снежана Николова казва

  Здравейте, Видях, че т.н. д-р Добринов е ваш сътрудник. Не смятам, че
  лекар, който звъни в предприятието на пациент и цитира всичко, което
  пациента е споделил относно заболяването си, с цел той да бъде уволнен
  може изобщо да се нарече лекар. Да изпрати личната му амбулаторна карта и
  личната му карта в предприятието, където работи с цел той да бъде уволнен
  може да бъде наречен лекар. Той е престъпник! Това изобщо не може да е
  лекар. Някой, който не говори с пациента си, а само го компрометира. Това
  лекар ли е? На пациентите не им се дава право дори да се откажат от
  вредното лечение, това може ли да е лекар???? Поздрави Снежана Николова

 5. Анонимен казва

  Власта да остави прословутата Арда, и да започне яки проверки на мини хотели, барове и кафета в тая посока нещата са по спешни за решаване.

 6. nuTaHka казва

  Ето това е нещо важно.
  Като смятате че полицията си затваря очите, снимайте дилърите и пратете нещата на пресата и телевизията.

 7. nuTaHka казва

  А и още нещо в тази връзка. Погледнете категорията последни обяви в долният десен край на тази страница. Тази обява „Момичета за работа в Гърция“ не ви ли притеснява малко? ( Въпрос към редакторите)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.