Песни и танци от всички краища на България превземат Свиленград

Вашата оценка

 

"Тракийка", с. Сива река

Започна петото издание на Международния фолклорен фестивал “Песни и танци без граници”, който се провежда ежегодно в града ни. В конкурсната програма тази година ще се представят над 1 000 участници – 70 групи и състави и 32 индивидуални изпълнители. В рамките на четири дни на фестивалната сцена в читалище “Просвета 1870” автентичен и обработен фолклор ще покажат певци, танцьори и музиканти от цяла България – Велико Търново, Смолян, Русе, Пловдив, Нова Загора, Панагюрище, Добрич, Монтана, Хасково, Кърджали, Асеновград и други. Ще се включат и гръцки певчески и танцови формации от Орестиада и Неа Виса.

Децата от групата на Виолета Карапеева откриха фестивала със свое изпълнение

Този фестивал, който организираме с неизчерпаем ентусиазъм вече 5 години, показва, че в Свиленград няма криза на духа.В него има приемственост на традициите щом участниците са на възраст от 4 до 80 години, каза в приветственото си слово на церемонията по откриването заместник-кметът Мария Костадинова.

Зам.-кметът Мария Костадинова даде старт на петото издание на фестивала

Председателят на журито - професор Милчо Василев

Председателят на журито проф. Милчо Василев определи фестивала като празник и благодари на ръководството на общината за усилията да го запази и развива дори и във време на криза.
Първа във фестивалната програма веднага след откриването се представи групата за автентичен фолклор „Тракийка” от  село Сива река. В същата фестивална вечер изпълнения имаха певчески групи и изпълнители от Хасково, Брезово, селата Петко Каравелово, Сладун и Мезек.

В очакване на старта ...

Вторият фестивален ден започва днес в 14.40 часа и ще продължи до 19.00 часа. Със свои изълнения ще се представят участници от селата Ябълково, Върбица, Полски Градец, Бабово, Капитан Андреево, Райкова могила и други.

Фестивалът ще продължи до неделя, 6 юни. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Милчо Василев- заместник-ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и членове – гл.ас. Димитър Русков и Петя Стефанова. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Свиленград Георги Манолов и с подкрепата на шато “Катаржина Естейт”.

Коментари

 1. ivo казва

  Ха натова му викат хубава работа – браво.

 2. veni казва

  Толкова разбъркана новина че няма на къде.
  Снимки текст никакъв синхрон пълна каша

 3. peni казва

  Както винаги угода няма. Снимки има много – защо ги има? Ако няма – защо няма? Хората са се постарали да покажат основните моменти, дали са изчерпателна информация, а коментарът естествено е негативен …Аз поне не виждам да е пълна каша, хубава си е новината. Престанете с това черногледство

 4. ani казва

  porednata tapa ideq na obshinata. edin bezumen festival, koito interesuva edinstveno u4astnichite v nego i nikoi dryg. kolko li pari sa dadeni za nego ? Nai-pe4alivsh mai e tazi ot radioto elena miteva, koqto gi kara po ekskurzii. tozi festival godina hrani.

 5. ivan казва

  Харно е хорото, зако неви бендисва холам ?

 6. Анонимен казва

  качете да видим победителите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.