На работа в митницата? Вече само след тест за интелигентност и лоялност

Вашата оценка

На митниците вече ще се назначават само интелигентни и лоялни служители. От този месец младите кандидат-митничари ще преминават специални курсове, съобщиха от агенция „Митници“ вчера. Те са в изпълнение на политиката на осигуряване на развитието на потенциала и професионализма на митническите служители, поддържане на високо ниво на квалификацията. Преди да бъдат приети за обучение, хората, които планират да станат митничари, ще минават през два теста – за интелигентност и за лоялност.

Тестът за интелигентност целял да провери общата култура на кандидат-митничарите. В него щяло да има въпроси от областта на географията например, защото още имало хора по границите, които не знаели Гърция южна или северна съседка на България е, или през кои държави е преминал задържан наркотик, идващ от Колумбия.

Ще има и въпроси, с които да се оцени възможността на кандидата да разсъждава логично, и да взема бързо решение. За това щяло да се съди по отговора на въпроси около хипотетични ситуации на границата.

Тестът за лоялност към институцията пък щял да се опита да разнищи какви са ценностите и мотивацията на кандидатите. Чрез „скрити“ въпроси трябвало да се оценят интелектуалните способности, нагласите за лоялност към организацията. Други въпроси пък щели да извадят на светло склонността към незаконни действия, емоционалната интелигентност, лидерски умения и други.

С грижа за кариерното развитие на митническите служители ръководството е предвидило и обучение и тестове за ниво на професионалната подготовка, а всички служители от началник на отдел нагоре ще преминават през тест за лидерски умения. За да има прозрачност и равнопоставеност, тестовете няма да се обработват на хартия, а електронно, съобщават официално от митниците.

Коментари

  1. Начо казва

    Вътре във ведомството, има много мърша. Само аз знам двама назначени с агне и дамаджана вино. Ха на здраве да вие сладко…..

  2. fani казва

    koi e eksmitnicharia u kogoto nameriha 1 milion leva nali ste super novinari kajete

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.