Забраняват найлоновите торбички за пазаруване

Вашата оценка

Мезек-новатор в употребата на торбички от плат

От началото на следващата година използването на найлонови торбички за еднократна употреба най-вероятно ще бъде забранено. Това заяви преди дни министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред средствата за масова информация. Високи такси и големи санкции са механизмите, чрез които използването и предлагането на торбички за многократна употреба се очаква да заменят найлоновите от догодина.

82 % от хората са съгласни да пазаруват с пликове за многократна употреба, сочат резултатите от социологическо проучване  на екоминистерството. Останалите, според проучването, биха се лишили от удобството на найлоновите пликчета, единствено ако търговците спрат да ги предлагат.

Съществува идеята за въвеждане на допълнителна такса спрямо употребата на найлоновите пликове, което да направи скъп този продукт, така че конкурентният- биоразградимият, да бъде по-евтин, за да се прилага той.

Найлоновите торбички  се налагат на хранителния пазар още от 1977 г., когато за пръв път влизат в употреба. Сега 80% от всички пликчета, използвани по магазините в Европа са найлонови. По данни на Агенцията за защита на околната среда, времето необходимо на тези торбички да се разградят може да е повече от 1000 години през които ще изпускат вредни материали в почвата. Стотици хиляди птици и морски животни умират всяка година при сблъсък с тези отпадъци. Различни вериги супермаркети и магазини по света предлагат на клиентите си книжни или други видове екоторбички от рециклирани материали, но найлонът доминира. Има и друг заместител на найлоновите и хартиени торбички – торбите от плат, които могат да бъдат многократно използвани.

В България все още е трудно да се забележат някакви решения по проблема с пликчетата. Почти всички хранителни магазини предлагат безплатни найлонови торбички на купувачите, други слагат цена на торбичките, но не предлагат алтернативи и така отново принуждават клиентите си да ги ползват. Забелязва се въвеждане използването на биоразградими торбички в отделни търговски вериги. Много български общини планират въвеждане на задължението всички търговци да сменят полиетиленовите торбички с екологичните деграленови пликове, които се разграждат за период от 10 до 18 месеца.

В Мезек пазаруват с платнени торбички от две години насам

Свиленградското село Мезек се оказа истински новатор в това отношение. Още преди 2 години селото се обяви за екоселище и стартира инициатива жителите му да пазаруват само с торбички от плат за многократна употреба с надпис, предупреждаващ за вредата от полиетиленовите. Той гласи „Да запазим природата за следващите поколения. Едва когато последното дърво бъде отсечено, когато последната река бъде отровена и последната риба бъде хваната, едва тогава ще разберем, че не можем да ядем пари“.

От другата страна на торбата са отпечатани снимки на прочутата средновековна крепост и тракийската гробница край Мезек. В двата магазина в селото се предлагат екочантите безплатно, а найлововите – срещу „глоба“ от 10 ст.  В хасковски регион само една димитровградска фирма е производител на хартиени  биоразградими торби за пазаруване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.