Полицията започва акция “Светлина”

Вашата оценка

От днес в цялата страна стартира акция “Светлина”. Акцията се провежда за 15-та поредна година. През настъпващия сезон рязко се увеличават предпоставките за тежки ПТП и главно такива с пешеходци. Увеличават се катастрофите и поради неизправност на автомобилите, съчетано с неправилно движение на пешеходците по тъмно. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, с липсващи или неефективни светлоотразители. В тази връзка целта на акция “Светлина” е ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно-зимния сезон с рисковите групи участници в движението и насочване вниманието на водачи и пешеходц и към рискови фактори за пътни злополуки.

За деветмесечието, на територията на ОДМВР-Хасково са станали 130 тежки ПТП с 24 убити и 156 ранени. Водеща причина за катастрофите е несъобразената скорост на водачите. Втора по значение причина за пътни инциденти е отнемане на предимството на пешеходци, като тежестта е 1 убит пешеходец на всяко 8-мо ПТП. Припомняме на водачите на МПС, че от ноември до март е задължително автомобилите да се движат през деня с включени светлини.

Препоръки към пешеходците: Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци. В основната рискова група попадат главно мъже на възраст над 50 год.; носещите тъмни връхни дрехи; имащите опасния навик да пресичат пътното платно извън определените за това места и без да изчакат преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода на здрачаване и през цялата вечер. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 – 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците по платното в същия момент.

Коментари

  1. Децибалов казва

    Акция“ Светлина “ добре, а акция“ Аспух“ кога?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.