От неделя пушачите в заведенията – само зад плътни стени и врати

Вашата оценка

19 декември е крайният срок, в който в заведенията и обществените сгради трябва да има обособени места за пушене, отделени с плътно затварящи се врати и непропускащи дим стени.

Изискванията са заложени в наредбата за реда, при който се допуска пушене. Тя бе обнародвана на 16 ноември тази година. В нея е записано, че се позволява обособяването на зони за дим, които не заемат повече от 50% от общата площ, в ресторанти, барове, хотели, гари, летища, административни и търговски сгради. В зоните за пушене трябва да работи постоянно механична вентилация. Освен това в помещенията трябва да има светеща табела с надпис, който да информира посетителите, че вентилацията работи. На една от стените трябва да има инструкции на кого да се звъни, ако е развалена. Заведенията, които са по-малки от 50 кв. м, трябва да изберат дали вътре ще се пуши, или не. Ако решението е в полза на цигарите, на вратата трябва да се постави предупредителна табела, а влизането на младежи под 18 г. ще е забранено.
При решение на собственика, че цигарите са забранени, надписът трябва да гласи: „Заведение без тютюнев дим.“
Ако барът или ресторантът са под 50 кв. м, част са от друга сграда и не са изолирани, димът е забранен.

Проверките дали наредбата се спазва ще се правят от здравните инспектори. Глобите за физически лица са от 50 до 300 лв., за еднолични търговци – от 300 до 1500 лв., а за юридически лица – от 500 до 10 000 лв.

Коментари

  1. пушач казва

    Побратими всяко чудо за три дни! Българскаму работа .

  2. guchi казва

    i az sam saglasna s naredbata, omrazna mi ot tiq zigari, a i v zqla evropa e taka, koito e izlizal znae …

  3. 111 казва

    ЗАКОНА БЕШЕ ПРИЕТ ОТ ТРОЙНАТА, НО ГЕРБ ЗАРАДИ ДВА ТРИ ТЕХНИ ПУШАЧИ ГО ОТМЕНИ, А ТИ ДОБРЕ СИ ПОМИСЛИ КОЛКО ЗА НАС ПАРТИЯТА ДЪРЖИ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.