В болницата заработи супер модерен 16-слайдов скенер

В болницата заработи супер модерен 16-слайдов скенер 5.00/5 (100.00%) 1 Гласували

Със супер модерен скенер за образна диагностика, марка „Филипс” и дигитален рентгенов апарат се сдоби днес многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград. С това здравното заведение се окомплектова напълно с нова апаратура и вече може да съперничи не само на болници в страната, но и в чужбина.

Новите придобивки са закупени по проект „Реконструкция, обновяване и оборудване на МБАЛ –Свиленград” ЕООД, финансиран по ОП „Регионално развитие” на стойност 4 332 014 лева. С оборудването на отделението по образна диагностика приключиха всички дейности, предвидени за изпълнение по него. Лентата на новата апаратура прерязаха управителят на МБАЛ д-р Димитър Ермов и кметът на общината инж. Георги Манолов.

Скенерът, който е от най-съвременен тип, дава възможност за скъсено време за изследване и по-малко лъчево натоварване за пациента, както и за прецизна диагностика на заболявания на всички органи и системи, ангиография, костна плътност и др.

В рамките на проекта, който бе изпълнен за 24 месеца, бе доставено медицинско оборудване от ново поколение за нуждите на болницата за 3 854 668 лева. Доставените апарати са общо 39 на брой. За отделението по образна диагностика, освен скенера, е доставен и дигитален рентгенов апарат с марка „Опера”, който дава възможност за голям обем изследвания и по-малко лъчево натоварване. За клиничната лаборатория са закупени автоматичен имунохимичен анализатор, автоматичен хематологичен анализатор и автоматичен коагулометър.

Вътрешно отделение вече разполага с видеоендоскопска система „Олимпос” за прецизна диагностика на заболявания на горния и долния храносмилателен тракт, както и с дефибрилатори и електрокардиографи. За отделението по Анестезия и интензивно лечение са доставени анестезиологични апарати и респиратори. По проекта също така за нуждите на болницата са закупени парно вакуумен стерилизатор, 4 хемодиализни апарата и автоматизирана система за идентификация на микроорганизми и определяне на антибиотичната им чувствителност в микробиологична лаборатория.

След извършен основен ремонт през месец октомври 2013 г. в рамките на проекта бе открито и заработи ново отделение за рехабилитация и физиотерапия, с апаратура,  отговаряща на всички европейски стандарти за този вид дейност.

Коментари

  1. Ангел казва

    Браво още една ценна придобивка за града .

  2. !! казва

    това е чудесно,но има ли специалисти,обучени да работят с тази техника?

  3. !! казва

    Няма ще бъде на самообслужване, като кафе машина !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.