Инж. Георги Манолов: Десет години са достатъчно време, за да се разбере какво може един кмет

Вашата оценка

В Свиленград нещата се случват, защото Общинската администрация е активна, а Общинският съвет е отговорен и приема полезните за всички ни идеи

 

 

2- Г-н Манолов, Вие сте най-преизбираният кмет от най-новата история на града ни и управлявате вече едно десетилетие. Много или малко са 10 години в кметския стол на Свиленград?

-Не са малко, не са и много! Те са достатъчни за всеки човек, в която и да е област, да покаже какво може да направи. Всеки кмет е публична личност, представя идеите си  и работи за тяхното реализиране! За мен период от 10 години е достатъчен, за да се види кой колко може!

-Кои са постиженията Ви за това време, с които ще се гордеете винаги?

- Смятам, че съм успял в основополагащото на управленската дейност –  създадох работещ екип. Няма да  говоря за материалните измерения на всичко свършено за тези години. Те се виждат и се отразяват на качеството на живота  в нашата община. Гордея се с това, че съумях да открия и създам  своя екип от качествени и стойностни хора, които работят неуморно, които се допълват и се справят  успешно  с работата за благото на града ни. Друго голямо постижение, което малцина виждат и оценят, е взаимодействието  с  Общинския съвет. Няма как общината да се развива и да върви напред, ако кмет, Общинска администрация и Общински съвет, образно казано, не мелят в една мелница. С много усилия успяваме вече с трети състав на Общински съвет да работим добре за развитието на общината. В Свиленград нещата се случват, защото Общинската администрация е активна, а Общинският съвет е отговорен и приема полезните за всички ни идеи.

- Все пак в една публична дейност хората държат на материалните измерения, а по време на Вашето управление свиленградчани станаха още по-взискателни, виждайки, че можете да се справите с проблемите. Градът ни наистина придоби нов и модерен облик, но защо в центъра му улици стоят разкопани и неасфалтирани от няколко месеца?

- Благодаря за въпроса! Така е заради законовите разпоредби, които като администрация сме длъжни да спазваме. Фирмата, която спечели обществената поръчка по проекта на общината за рехабилитация на 29 улици, не работеше качествено и в договорените срокове.  Това наложи да прекратим договора с нея като изискахме и финансови неустойки, след което обявихме нова обществена поръчка. Процедурата отнема доста време, но приключи и от днес работата по асфалтирането на тези улици е възобновена и скоро те ще са нормални за ползване.

- Улиците ще станат, но да попитам друго – а ще стигаме ли по тях до една съвременна библиотека? Общината има уникален проект за съвременно хранилище на култура и то на брега на Марица до стария мост, точно там, откъдето е започнало разрастването на града ни. Какво спря работата по тази идея?

- Работата не е спряла. Причините за забавянето са комплексни, но идеята е моя и не съм се отказал от нея. Сградата на стария съвет до моста е емблематична за града ни и тя трябва да остане такава. Следващата седмица имам среща с проектантите, за да актуализираме нещата така, че да можем да реализираме идеята в следващия програмен период за финансиране по европейските програми. По първата програма, която позволи финансиране, ще кандидатстваме. Там нещата ще се съчетаят с реставрирането на стария мост, така че градът ни да получи една естествена визия за непреходността си във вековете.

-Какво предстои в най-скоро време?

-Най- скоро хората от Гарата и Гебран ще почувстват ефекта от завършването на проекта за водопровод и  канализация и ще се радват на  нови улици. Друго улеснение за хората е,  че  ще ползват ремонтирани и обновени  общински пътищата за селата Михалич, Чернодъб, Мустрак, Генералово, Мезек. Започва работа по възстановяването на стария път за Левка. Това ще позволи една близка и лесна връзка на жителите на сакарския край с града. Пътят ще е с широчина от 6 метра и затворен за тежки камиони, което максимално ще улеснява движението по него. До лятото на следващата година трябва да асфалтираме и пътя Мезек – Сива река. Предстои също да превърнем в зелена площ градското сметище, след като го рекултивираме.

-Как виждате развитието на града ни в следващите години?

-Процесите са динамични. Въпреки трудностите трябва да използваме всички възможности за смислен и ползотворен начин на живот. Смятам, че трябва да се върнем към производството на храни – зеленчуци, трайни насаждения, защо не и  животновъдство. Това е традиционната сила на региона ни. В новия европейски програмен период акцентите са точно в тези дейности. Имаме визия и  вече работим в тази посока. В първата си кампания като кандидат за кмет обещах  „13 добри неща за Свиленград”. Предстои да изпълня още едно от тях –  да имаме тържище за селскостопанска продукция.  В следващия програмен период  това ще е възможно за реализиране и сме готови за кандидатстване. Отредили сме подходящ терен в близост до магистралата.  Иска ми се обаче да съумеем да  съхраним това, което сме направили в материалната сфера. Да, не е лесно да създадеш екип, който да работи ефективно и в полза на града, но още по-трудно е да промениш мирогледа  на хората в позитивна посока. Например да са отговорни  и  да  пазят като свои новите улици, парковете, кварталните градинки. Също за  всички ще е по-лесно, ако се спазват правилата на движение, ако има култура на изхвърлянето на отпадъците. Има много голямо поле за работа в това направление. А от 13-те обещания  остава едно и  дай боже, да дойде времето Свиленград  да разполага и с покрит плувен басейн!

Коментари

 1. Анонимен казва

  Път до с.Левка си има! И конфликт на интереси има! ПЪТ до Димитровче – Райкова могил -Щит – Пашово – Сладун – НЯМА, но и личен инрес на Кмета НЯМА т.е. път НЯМА да има! Това за тежкотварните камиони го знаем. Общински съвет, приема решение и ИМА РАЗРЕШЕНИЕ за ползване на пътя през с.Левка до кариерата, защото НЯМАТ право да минават през язовирната стена на Левченски язовир! Ама, нали нищо незнаем и разбира ме, а и в завист и злоба с/у „добрият“, „най-успешният“ кмет ще ни обвинят, затова САМО ще кажем: Машалах, аферим, да Ви е чистито!

 2. Анонимен казва

  То и обещанието да се оправи салона на ПГССИ „Христо Ботев“ виси вече от 2-3 години. Басейна е чудесна идея, но щом учениците нямат база, на която да се развиват…….

 3. Запознат казва

  Няма ли най-накрая да кажете истината за другия кандидат кмет? http://tiizbirash.wordpress.com ето това е ГЕРБ – пълни мошеници

 4. ПОРЕДНА ЛЪЖА казва

  ПОРЕДНАТА ЛЪЖА НА ЕЛЕНКОВ И КОМПАНИЯ. ЦВЕТАНОВ НЕ ЗАПОЧВА ОТ НАШИЯ ГРАД ОБИКОЛКАТА СИ В СТРАНАТА/иска ви се!/ТОЙ ОТДАВНА СИ ОБИКАЛЯ ИЗ СТРАНАТА.

 5. Ел Енков казва

  Ами той Цветанов вече ще приключва обиколката си из страна и от кумова срама се отбива в Свиленград! Ама те нашите да се изпъчат и лъжат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.