Здравка Василева стана ученик на годината в музикалното училище

Вашата оценка

Тромпетистката се завърна от турне в Германия, Австрия и Люксембург

zdravka

Здравка заедно със своя преподавател по тромпет Пенчо Пенчев и директорката на училището Розета Величкова

zdravkaТромпетистката Здравка Василева стана ученик на годината в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” град Стара Загора. Високото признание и наградата за свиленградчанката дойдоха след гласуване на училищното ръководство. Тя е възпитаничка на НУМСИ от три години, но вече е сред утвърдените таланти в музикалните среди с редица участия.

Здравка имаше изключително успешна година. Деветокласничката участва в концерти в страната и чужбина и успя да завоюва нови върхове. Последната мащабна изява на талантливата музикантка бе на 40-дневно турне с Русенската филхармония в Германия, Австрия и Люксембург. Там Здравка участва в 33 концерта, с изпълнения на операта „Травиата”. Покана за гастрола тя е получила лично от ръководството на филхармонията. Междувпрочем, въпреки крехката си възраст, тромпетистката вече е свирила с Шуменската, Пловдивската и Старозагорската филхармонии. През тази година Здравка участва и в голямото турне на Руслан Мъйнов, който представя любими руски песни под съпровода на оркестъра на Пловдивската опера. Нейният 15-ти концерт с големите музиканти бе през месец декември в Свиленград. Тук Здравка се представи заедно с две свои съученички от музикалната гимназия, също свиленградчанки, с които формираха набиращото скорост тромпетно трио „Свилена”. Тази седмица концертите на Здравка с Руслан Мъйнов и компания продължават в Ямбол – на 14 януари и в Пазарджик – на 16 януари.

В момента, освен всичките си ангажименти, Здравка се подготвя и за участие в два международни конкурса – в Охрид и в Стара Загора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.