Музеят показва съкровищата на Сакар в изложба

Вашата оценка

muzeqt pokazva sykrovishtata na sakarИзложба от пана и снимки, озаглавена „Сакар – земя на съкровища”, бе официално открита в залата на Историческия музей в Свиленград. Събитието се организира от музея, съвместно със СНЦ „Зелени Балкани и с подкрепата на Британско-българското дружество за приятелство и Сдружение „Маточина”.
Експозицията представи Градимир Градев, ръководител на проекта. Чрез серия от атрактивни фотоси, тематично подбрани и аранжирани в поредица от информационни пана, са показани богатствата на Сакар – красивата природа и голямото биоразнообразие, които крие тази малко позната планина. Изключителен интерес предизвикаха макетите на белошипа ветрушка с реален размер и оцветяване, както и моделите на яйца, които са идентични копия на яйцата на редките птици. Белошипата ветуршка е едно от новооткритите съкровища на Сакар. След като през последните десетилетия редките птици бяха изчезнали от района, днес те отново могат бъдат наблюдавани в Защитена зона ,,Сакар“ – част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Завръщането на вида стана възможно, благодарение на проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка“ LIFE11 NAT/BG/360, изпълняван с подкрепата на Програма LIFE на ЕС.

Съхранените в района редки и защитени видове като царски орел, белошипа ветрушка, различни орхидеи, костенурки и др., могат да бъдат наблюдавани в съчетание с множество културно-исторически забележителности. Поради граничното си местоположение по време на т. нар. Студена война десетилетия наред планината е била почти недостъпна за туристи – изследователи и любители. Богато културно-историческо наследство – скални църкви, долмени, останки от крепости и битки с кръстоносци разкриват различни моменти от динамичното минало на Свиленградския край. Всичко това ще могат да видят посетителите на изложбата в Историческия музей в Свиленград, която ще бъде открита до края на февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.